Sørnett

- Dagens ungdom er altruistiske

Student Marianne Titland Sørensen. Foto: privat

Student Marianne Titland Sørensen. Foto: privat

Det mener informasjonskonsulent ved organdonasjonstiftelsen Aleksander Sekowski.

Publisert:

I helgen ble det arrangert den nasjonale Donasjonsdagen, med stor suksess over hele landet. Kristiansand var en av dem som gjorde storrekruttering blant unge, her har interessen for å hjelpe andre økt betraktelig.

- Jeg trenger ikke mine organer når jeg er død. Da kan jeg heller hjelpe noen som trenger det, noen i akutt-situasjoner eller som har ventet lenge på det.

Dette sier Marianne Titland Sørensen, student ved Universitetet i Agder. Hun oppfordrer alle til å bli organdonor, og argumenterer med at det er så lettvint at man skulle ikke trenge å nøle ved tanken. Alt du trenger for å bli donor er et par pårørende, en lapp i lommeboken, et klistremerke, eller en app.

Donasjonsdagen fikk rekruttert mange unge på landsbasis, noe informasjonskonsulent for organdonasjons-stiftelsen, Aleksander Sekowski, mener er på grunn av den unge generasjonen i dag sin holdning til omsorgssaker.

[img120378_2RM]

-  Mitt inntrykk er at ungdom i dag er veldig altruistiske. De tenker veldig mye på andre, de er engasjert. Ikke bare når det gjelder organdonasjon, men også hvis du ser på temaer som klima og fattigdom, sier Sekowski til Sørnett.

Operasjonssykepleier ved Sørlandet sykehus, Knud Welde Knudsen, stod stand på Sørlandssenteret på donasjonsdagen. Han støtter Sekowski sin teori om engasjerte ungdom.

- Ungdom virker mer positive til organdonasjon enn godt voksne mennesker, det så vi tydelig da vi stod på stand lørdag.

Han understreker også at ungdom har (med all teknologien rundt oss) lettere for å søke seg frem til hva det innebærer å være organdonor, samt de fleste kan laste ned appen som er laget av organdonasjonstiftelsen.

En annen engasjert organ-donor er Thomas Bugge, student ved Universitetet i Agder. Han har et veldig personlig forhold til det å være donor, og tar like gjerne frem lommeboken sin og viser Sørnett ''JA til organdonasjon''-klistremerket sitt på bankkortet.

[img120378_3LM]

- Jeg er organdonor fordi det er kjempeviktig. Jeg har en mor som allerede er nyretransplantert, så jeg vet godt hvordan det er. Jeg har et veldig personlig forhold til organdonasjon.

 

 Under kan du høre radioreportasjen på saken.