Sørnett

Dåpstallene synker, men det stopper ikke julefeiringen likevel

Trosopplærer: Kristine Beck-Sørensen ser frem til juletradisjonene i kirken. FOTO: Marielle Tøsse

Trosopplærer: Kristine Beck-Sørensen ser frem til juletradisjonene i kirken. FOTO: Marielle Tøsse

Stadig flere nordmenn melder seg ut av Den norske kirke. Åsane menighet tar likevel godt vare på sine medlemmer, og feirer julen som de pleier.

Publisert:

Åsane menighet er en av Den norske kirkes største menigheter med et yrende liv gjennom hele julen. Kristine Beck-Sørenesen er trosopplærer i Åsane menighet, hun gleder seg til spesielt til hengivenhetene som finner sted under høytiden.

- Vi har ulike tradisjoner før jul. Det vi prioriterer høyt er barnehagegudstjenester. Før jul sender vi invitasjoner til alle barnehager, og har mellom fem til seks gudstjenester for denne målgruppen. Vi har også noen skolegudstjenester for litt eldre barn, sier Sørensen.

Juletiden er spesielt travel for Åsane menighet

- Vi har en julegudstjeneste 2. juledag som ungdomsrådet har ansvar for, det er veldig kjekt. 4. januar har vi en menighetsjulefest med hellige kronespill hvor barna får utlevert partyhatter, dette er veldig stas for barna. Om det er fint vær, vil hengivenheten finne sted utendørs på den nye plassen vår, smiler Sørensen.

Ikke alle feirer jul i kirken

Fra starten av året til utgangen av juni hadde 6411 personer meldt seg ut av Den norske kirke. Dette er en økning fra samme tid i fjor, dette viser statistikk fra NTB. Hele 16.000 medlemmer meldte seg ut fra kirken i 2018, og har nå 214.000 færre medlemmer igjen, ifølge statistikk fra SSB.

- Det er utmeldinger her som i alle andre kirker. Vi merker at dåpstallene synker, men vi står på og finner nye veier til promotering. Vi tilbyr blant annet utleie av dåpssalen fra neste år, forteller Sørensen.

Det er ingen tvil om at kirken gjør en innsats for å beholde medlemmene sine.

- Det er viktig for oss å beholde medlemmene, jo høyere andel av folk som står i statskirken, jo høyere kontaktflate har vi. Det betyr noe, det er en løpende debatt om medlemskapet i debattkirken. Vi vil selvfølgelig ha flest mulig med, men vi føler at de som er medlem av statskirken nå har et bevisst forhold til det. Vi har ca. 17.000 medlemmer her i dag, sier Sørensen.

Vil ikke at staten skal gi midler til Den norske kirke

Linn Therese Rondestveit (25) meldte seg ut av Den norske kirke for fire år siden. Likevel mener hun at hun ikke feirer julen annerledes enn dens medlemmer.

[img199070_2LM]

- Jeg meldte meg ut av kirken fordi jeg ikke har noen som helst tilknytning til hverken kirken eller kristendommen, sier Rondestveit.

Hun tror at mange går i kirken på julenatten fordi det handler mer om tradisjoner enn selve troen.

- Jeg har aldri hatt noe tradisjon med å gå i kirken i julen. Ingenting er annerledes for meg angående julen når det kommer til min utmeldelse av Den norske kirke. De fleste i min familie har aldri brukt å gå i kirken, selv om mange av de fortsatt er medlem, forteller Rondestveit.

 

Mener religion og staten skal ikke ha tilknytning til hverandre

- Jeg vil ikke at staten skal gi penger og midler til den norske kirke, da jeg ikke synes at religion og staten har noe med hverandre å gjøre, sier Rondestveit.

[img199070_3LF]

Les også: - Vi feirer jul som kristne, men solen står i fokus

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand