Sørnett

- Dårlig å lokke noen til denne utdanningen

- STIPEND ER INGEN LØSNING: Anna Kjos tror stipendiat til pilotkvinner i utdanning ville føre til fordommer. Foto: Privat

- STIPEND ER INGEN LØSNING: Anna Kjos tror stipendiat til pilotkvinner i utdanning ville føre til fordommer. Foto: Privat

Pilot Anna Kjos er uenig med seniorforsker Jørgen Lorentzens utsagn om at flyselskapene bevisst må rekruttere flere kvinner til å ta pilotutdanning.

Publisert:

Seniorforsker Jørgen Lorentzen, ved senter for tverrfaglig kjønnsforskning universitetet i Oslo, har kommet med krass kritikk til de norske flyselskapene. Han mener de gjør en dårlig jobb med å rekruttere kvinnelige piloter.

De holdningene er pilot Anna Kjos, datteren til Norwegian-sjef Bjørn Kjos, uenig i. Hun er én av 21 kvinnelige piloter i flyselskapet med om lag 600 piloter.

- Jeg tror det er en dårlig idé å lokke noen til denne utdanningen i alt for stor grad. Utdanningen er dyr og kan koste omkring 600 000 kr, den er krevende og man er heller ikke garantert jobb som nyutdannet pilot.

Hun tror det er viktig å få tak i de som brenner for pilotyrket, uavhengig av kjønn.

- De som blir pilot i dag vet om kostnadene og utfordingene, så de velger nok å satse allikevel siden de har ett stort ønske om å bli pilot. Det må ikke endre seg, sier Anna Kjos til Sørnett.

Frykter fordommer

- Lorentzen mener flyselskapene burde vurdere å gi kvinnelige pilotstudenter stipendiat. Ville ikke det løst den økonomiske biten?

- Det tror jeg bare ville ført til fordommer. Tenk deg en kvinnelig pilot som har prestert godt hele utdanningen og som alltid har ønsket å bli pilot. Hun tror jeg ville blitt stemplet som at hun har hatt en lettere vei til jobben enn sine mannlige kollegaer. Det er vel heller ikke sånn likestilling skal være?, spør Kjos.

Ingen står i veien

- Ser du på det som et problem at pilotyrket er såpass mannsdominert som det er i dag?

- Jeg har vel egentlig aldri reflektert over det på den måten. Man må kanskje være litt tøff for å velge dette yrket som kvinne, på samme måte som menn i kvinnedominerte yrker. Jeg tror at de kvinner som virkelig ønsker å bli pilot, og som har det som skal til, de blir også pilot. Det er ingen som står i veien for at kvinner skal bli piloter, men man må ha det som skal til. Slik er det også for menn, påpeker piloten.

For nyutdannende og jobbsøkende kvinnelige piloter tror Kjos at de kan dra fordel av å være kvinner.

- Dersom en mann og en kvinne med samme kvalifikasjoner søker på den samme stillingen, tror jeg hvert fall ikke at det er noe minus å være kvinne. Tvert i mot. Det i seg selv burde egentlig være nok motivasjon for kvinner som vurderer dette yrket.

Relevante artikler videre:

Flyskole gjør ingenting for å rekruttere jenter. Se videoen!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Xu-2DmjQSqk[/youtube]