Sørnett

Datatilsynet: Låvedør inn til telefonen

Foto: Susanne Lykke.

Foto: Susanne Lykke.

Studentene ved UiA tenker ikke noe særlig over hva de godkjenner ved nedlasting av applikasjoner til mobilen. Datatilsynet advarer.

Publisert:

Markedet for mobilapplikasjoner er i kraftig vekst. Det har aldri før vært like lett å få tilgang på informasjon, underholdning og å kommunisere som i dag. Man lager profiler hvor man fyller ut både det ene og det andre om seg selv, men burde man kanskje tenke litt mer på hvor personopplysningene kan havne?

[img200531_2LM]

Amelia Ade (19) bruker appene Instagram, Snapchat og YouTube mest. Men hun tenker ikke særlig over hva slags informasjon som kan misbrukes.

- Jeg scroller bare forbi og trykker godkjenn, sier Ade. Hun forteller videre at hun aldri har tenkt over at informasjonen hun deler kan havne i feil hender.

Sørnett har spurt studenter på UiA hvilke apper de bruker aller mest.

[img200531_3RM]

- Snapchat, Spotify, Instagram. Henriette Aaberg (19)

- Instagram, Snapchat, Tise. Charlotte Marie Sander (20)

- Messenger, Twitter, Youtube. John Martin Olsen Sandell (21)

Flere av studentene bruker appene Instagram og Snapchat til å kommunisere med venner og holde seg oppdatert på hva som skjer. De er alle enige om at de ikke tenker så mye over hva de godkjenner eller sier ja til i de ulike appene.

- Greit å ha en oversikt

[img200531_4LM]

John Martin Sandell forteller at han bruker en "browser-add on" som heter "Terms of service, didn't read". Den gir deg en oversiktlig liste med punkter over hva du godtar når du laster ned applikasjoner og godkjenner vilkår.

- Jeg bryr meg ikke veldig mye, men syns det er greit å ha litt oversikt over hva jeg faktisk godkjenner. "Terms of service, didn't read" gir meg en liste over viktige vilkår jeg godkjenner når jeg laster ned eller trykker "godkjenn/enig".

Liten kontroll 

Datatilsynet.no sammenligner Apple IOS-plattformens håndtering av personopplysninger som å åpne en låvedør inn til telefonen. Når låvedøren først har blitt åpnet, vil ikke brukerne vite nøyaktig hvilke opplysninger som går gjennom den. Man må derfor velge å stole på at Apple har full kontroll over appene og hva disse kan hente ut. En Android-bruker vil, sammenlignet med iPhone-brukeren, kunne foreta en litt mer kvalifisert vurdering av hver enkelt applikasjon før nedlasting. Androids håndtering av personopplysninger kan illustreres som det å åpne veldig mange luker, og når først en luke er åpnet, vil brukerene imidlertid ha liten kontroll over hva som går gjennom.