Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Her ser vi bilde av et smeltet bildekk som skal se ut som hasj
Europa er stengt, og sommerferien blir ikke som vi hadde tenkt. De fleste av oss har fått en endret hverdag, men for noen har pandemien rammet hardere. Etter at grensene ble stengt har tilførselen av narkotika som kommer inn i landet blitt drastisk redusert, og dette har sine konsekvenser
Morten Vågset Møller
Publisert: 04.06.2020 kl 00:18
Vi har blitt fortalt at gateprisen på det mest brukte narkotiske stoffet, hasj har steget ifra 100-200 kroner per gram til 300 til 500 kroner per gram. Etterspørselen er stor og der man tidligere hadde sin normale kontakt å kjøpe hasj fra, må man i disse tider gå litt via, via for å finne noen som har stoffet.
En konsekvens av mindre tilgang til narkotika, har ført til at rusmiljøet har blitt tøffere. Vi får servet en rekke historier der alle parter(aktører) i en handel lever farligere.
- Når dealerne ikke har varer å selge, tyr de til andre måter å selge på. Noen smelter bildekk for så og ta plastfolie rundt slik at det ser ut som en klump eller en plate med hasj helt opp til 1 kilo sier Hassan
Han forteller at han har flere venner på snapchat som legger ut på mystory om forskjellige rusmidler og prisen på dem. Disse profilene er kun til dette og kan også deles av dealerne da de er verdifulle fordi de innehar en stor kjøpergruppe. Dersom en dealer går tom så vil han kanskje selge profilen sin for å tjene mer penger.
Hassan forteller at både dealerne og kjøperne kan være i fare. I dagens situasjon hvor det er ekstra vanskelig og få tak i stoffer, så kan man ende opp med at kjøperen eller dealeren bare kommer med et våpen for å rane deg for penger eller ta alt stoffet som man skulle selge. Her forteller Hassan at han opplever at mørketallene er store da man ikke vil involvere politiet. Han forteller at volden i miljøet har økt.
- Det var en gjeng menn fra Oslo som dro til Skien for å late som de skulle selge noe, men i virkeligheten hadde de ikke noe med seg. Da de gikk ut av bilen sin viste de frem våpen og krevde penger uten at de fikk noe tilbake. Men det endte med at de møtte noen som selv var klare med våpen og det endte en skyte episode med luftgevær og pepperspray og at gjengen fra Oslo flyktet hjemover, forteller Hassan.
Dette er bare en av flere episoder som har skjedd under korona tiden. Sørnett har også kommet i kontakt med en dealer som tilsynelatende lever et helt vanlig liv. Vi møter mannen tidlig i 20 årene, hjemme hos han, der han har samlet en gjeng med venner og stemmingen er god. De koser seg i et basseng og hører på musikk. Vi møter en dealer som er lite beskjeden og jeg legger merke til at han kaster masse penger i bassenget og det er tydelig at han vil vise meg at det går bra økonomisk om dagen.
Han sier at han startet å røyke de siste årene på ungdomskolen og etterhvert så han alle de menneskene som dealet på gata.
- Jeg så hvordan mange av dem begynte å tjene ganske gode penger og jeg selv visste at jeg kunne få tak i ganske gode kontakter som ville gi meg en god pris på forskjellige ting slik at jeg kunne tjene enda bedre sier dealeren jeg er i kontakt med.
Han startet selv med å selge personlig via appen snapchat, men har nå begynt å anskaffe seg såkalte ¨løpegutter¨ som aktivt selger for han. Han forteller at hvis han bruker løpegutter så vil kontaktnettet kunne bli ganske stort uten at han vil bli direkte involvert i handlen.
- Ja jeg kjenner jo en del som trenger det jeg har, men si at jeg har 3-4 løpegutter som har et like stort nettverk så er jo markedet for mine produkter mye større. Selv om det har vært litt tørke på hasj og marihuana i det siste så virker det ikke som folk slutter å ruse seg.
[img212627_2RS]
Han forteller at bruken av ecstasy og MDMA har økt betraktelig under korona og spesielt hos yngre jenter. I hans kundekrets opplever han at de som er rundt 16-18 år bruker mye mer rus enn eldre aldersgrupper. Han forteller at han før korona kunne tjene opp mot 50 til 60 000 i måneden, men under korona har dette økt betraktelig, nå kan fortjenesten ligge på rundt 130 000. Samtidig forteller han om at det under pandemien har blitt mer vanlig i rusmiljøet å rane hverandre når store handler skal skje og at dette kan gi en enda høyere inntjening
- Jeg kommer nok til å holde på med dette til jeg har nok penger slik at jeg kan leve et helt lovlig liv, med en lovlig buisness. En 8 til 4 jobb er rett og slett ikke noe for meg.
Sørnett har også tatt kontakt med den lokale politikeren Fillip Jakobsen. Han ser på denne situasjonen som alvorlig, men tror ikke det finnes noen enkel/rask løsning på problemet. - Tidlig innsats er hovednøkkelen. Det å gi unge et tilbud som slår ut rusen er viktig og en rusreform som skal gå fra fokus på straff til hjelp ved å avkriminalisere lettere rusmidler,
[img212627_3RM]
ettersom man bruker i veldig mye ressurser på folk som ikke har tunge rusproblemer og mest sannsynlig heller ikke kommer til å få det. Han sier videre at tidlig innsats hos de utsatte gruppene er helt essensielt da veien til rusmidler for dem kan være enklere og farligere enn for andre. Samtidig utrykker han at de som har havnet i feil bane her i livet også må kunne søke hjelp, fordi hver person som går ut av det kriminelle livet gavner samfunnet som helhet.
Frøydis Straume som er SLT koordinator i skien Kommune sier at de har noen virkemidler som skal gjøre at man får unge ut av rusproblemer, det beste virkemiddelet må være en ruskontrakt som ved initiativ av foreldre eller politet gjør at man slipper straff og noe på rullebladet, men da går til samtaler for hjelp samtidig som man leverer urinprøver. Hun påpeker at rullebladet vil kun bli slettet da denne kontrakten blir fulgt opp.
- De vi er aller mest bekymret for er de unge som ikke har en vanlig situasjon hjemme, som ungdom skal ha og vi opplever også at unge kan bytte til seg rus mot seksuelle tjenester sier Frøydis
Frøydis deler ikke vår dealer sin oppfatning om at flere ruser seg, de har fått inn færre saker på rus, selv om man har bedrevet oppsøkende arbeid. Samtidig så undrer hun seg om rusen kan skje på andre arenaer enn de vanligvis gjør, men samtidig så er foreldre mer hjemme enn før og man har en bedre kontroll på sine egne barn.
- For mange ungdommer så finnes det ingen skiller mellom legalisering og avkriminalisering, mange tenker på Nederland som et land med legalisering, men der er det kun blitt avkriminalisert. Det er noe som bekymrer meg at det kan endre holdningene til ungdom, også at bruker dosene er satt ganske høyt. 1DL ghb er veldig mye mer enn man trenger og man kan dø av det.
[url=
JEJUNE med rykende fersk debutskive: