Sørnett

– Debatten ligger i pennen

Ekteparet Rezty Zuniga og Øystein Elder Nilsen er takknemlige for den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. FOTO: Runa Næss Thomassen

Ekteparet Rezty Zuniga og Øystein Elder Nilsen er takknemlige for den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. FOTO: Runa Næss Thomassen

Ekteparet Rezty Zuniga og Øystein Elder Nilsen mener debatten rundt den kjønnsnøytrale ekteskapsloven ikke vises i praksis.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6WgzOYayCWk[/youtube]

Det er over ett og et halvt år siden Rezty Zuniga (27) og Øyestein Elder Nilsen (48) giftet seg. Ekteparet, som er bosatt på Fevik, forteller at de ikke merker noe til debatten i hverdagen.

– Vi føler at den debatten har blitt skapt der ute. Vi får være med på det som skjer i hverdagen, noe som kanskje har med at vi bor på et lite sted, forteller Nilsen

Han påpeker også at han tror folk ytrer meningene sine på papir, og ikke gjennom stemmen.

Jeg tror debatten først og fremst ligger i pennen, og ikke i praksis, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Homodebatten har blitt tøffere etter ny ekteskapslov 

LES OGSÅ:Trår forsiktig, men mer bestemt i homodebatten

 

Viktig med debatt

Nilsen forteller videre at han setter pris på at det blir debatt rundt temaet så lenge det er homofile personer som kan stå fram.

LES OGSÅ: Engasjerte lesarar

– Det er viktig at det er personer som står fram som rollemodeller. Selvmordsraten blandt unge personer som antas å ha tilknytning til seksuell legning er høy. Det er derfor veldig viktig at det finnes personer disse unge menneskene kan se opp til. Det er ingen som er tjent med at temaet ligger i mørket.

Nilsen og Zuniga er et godt eksempel på at det er fullt mulig å leve ut sin legning, uten å bli ekskludert fra samfunnet.

– Vi bor på et lite sted hvor alle kjenner oss. Vi får være med på alt som skjer i samfunnet og folk fra kirken kommer inn til galleriet vårt. Vi har aldri opplevd noen ubehagelige situasjoner, forteller Nilsen.

 

Rett til å være sammen

Zuniga og Nilsen har bodd flere år i utlandet før de ingikk ekteskap, og har derfor ikke fulgt debatten om et kjønnsnøytralt ekteskap så tett. Men de er veldig takknemlige for at loven har blitt som den har blitt.

– Vi har hatt litt jobb med å få oppholdstillatelse for Rezty. Vi har måtte gå flere runder med Utlendingsdirektoratet, og det har derfor vært veldig viktig for oss å kunne inngå ekteskap. Det har gitt oss en rett til å være sammen, forteller Nilsen.

Men ekteparet føler ellers ikke at det nødvendigvis er like viktig å være gift på papiret.

 – Det viktigste er uansett at man har et godt forhold, men det er jo klart at ekteskapsloven gir en trygghet i forhold til en del andre spørsmål.