Demokratidag for ungdom:
- På Samsen for å lære å debattere
Torsdag 4. Mai arrangerte ungdomsorganisasjonen «Youth for Diversity Agder» en dialog-workshop for ungdom i forbindelse med demokratiuka. Arrangementet foregikk på Samsen Kulturhus, hvor temaet var debattklima.
Publisert: 05.05.2023 kl 18:15
Sist oppdatert: 06.05.2023 kl 12:55
Ungdommene som møtte opp på Samsen skulle lære viktigheten av dialog, og skape en forståelse av hvordan man diskuterer. Organisasjonen fokuserte på hva ytringsfriheten til de unge betyr for demokratiet.
Demokratiuka i Kristiansand handler om utvikling for å styrke menneskerettigheter, ytringsfrihet og demokrati. På torsdag var det et arrangement for ungdom som var på agendaen.
Sandor Toth (17) er medlem av organisasjonen «Youth For Diversity Agder», og var en av arrangørene til workshopen. Sandor engasjerer seg for hvordan debatt kan bli brukt for å utvikle samfunnet. Han forteller at workshopen har hjulpet han under diskusjoner, og ønsker derfor å spre den kunnskapen videre til ungdommen.
- For de unge kan dette være et sted å engasjere seg og finne interesse i organisasjoner.
Dersom jeg er engasjert, blir folk rundt meg også engasjerte. Jeg tror derfor at jeg gjør en forskjell ved å holde slike workshops, sier Sandor.
«Youth for Diversity Agder» ble stiftet i 2017 for ungdom av ungdom. Maja Charlotte Fleck-Baustian er leder for ungdomsorganisasjonen, og startet organisasjonen fordi hun ønsket at ungdommen i Norge skulle bruke ytringsfriheten sin.
Maja vokste opp i et multikulturelt hjem på Sørlandet. Hun har bodd i flere forskjellige land som Kina, USA og Ungarn. Da hun flyttet tilbake til Norge som 16 åring, innså hun at hun som ungdom opplevde mye frihet til å gjøre det hun vil, og ønsket å bruke den ytringsfriheten som ungdom.
- Jeg opplevde mye frihet til å kunne utforske den karrieren jeg har lyst til, og ta de valgene jeg vil med livet. Enda så følte jeg ikke at vi gjorde nok, og det var fordi jeg ikke visste nok, forteller Maja.
Organisasjonen sitt formål er å bryte ned diskriminering, og jobbe mot en mer bærekraftig fremtid ved bruk av lokale og internasjonale samarbeid. De samarbeider med Easmus+ prosjekter, som gir mulighet for unge til å reise og møte hverandre og oppleve demokratiet i disse land.
- Lokalt har vi mange samarbeid med organisasjoner. Med alt dette så er målet å sterke demokratiet, gi stemmer til unge og skape en plattform der unge kan finne det som gjør de engasjert og hjelpe de med det, sier Maja.
En av de som møtte opp på arrangementet for første gang var Nori Gloppen-Haugum. Hun møtte opp i håp om å møte nye folk, og ønsket å lære seg å debattere bedre.
- Jeg er ganske fornøyd med at det ble laget et sånt arrangement for å lære å debattere, forteller hun.
Nori ønsket å finne ut litt mer om dette arrangementet, selv om hun ikke var så kjent med organisasjonen. Hun har blitt introdusert til debattering på skolen, og ønsket å møte andre folk som var like engasjerte i debatt. Hun synes at det var et betryggende miljø hvor folk var
veldig imøtekommende.
Nyheter Vis flere
Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.