Sørnett

Den flerkulturelle caféen

Agder Latin Jazz gjør seg klare for konsert. Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

Agder Latin Jazz gjør seg klare for konsert. Foto: Cathrine Haugen Wroldsen

Den gamle jernbanecafeen i sentrum ble i fjor sommer tatt over av café Mestizo. Denne cafeen er en arena for kulturmønstring, matglede og musikk fra forskjellige land.

Publisert:

Caféen som heter Mestizo har en beroligende stemning rundt seg. Det er varme farger på veggene, flere forskjellige lys i regnbuens farger som lyser opp på en vegg med bilder av Che Guevara. Det er ikke ett bord med lik duk og farge på seg med telys som pynt. En kan høre latinamerikansk sang på høyttalerne og en lukter empanadas fra kjøkkenet.

[img172964_2RM]

-          Det er et hjerteprosjekt, en ide vi har hatt siden 2004. Vi startet opp i Oslo, så har vi gått veien skritt for skritt, forteller café eier Cecilie Lønn.

Mestizo kom til Kristiansand i fjor sommer. Eierne og ekteparet Cecilie Lønn og Patricio Silva virker meget fornøyde med det nye lokalet som er på jernbanestasjonen.

«Vi føler at dette lokalet gir oss det vi trenger. Det er viktig for oss at vi har et greit sted for musikere. Dette er mer enn en café. Vi er en kulturarena. En kan si at en får kultur med mat».

Deres prosjekt er å ønske alle med ulik kulturell bakgrunn velkomne. Selv om cafeen preges mest av latinamerikansk pynt. Dette er forklarer Lønn er på grunn av at hennes mann er fra Chile og hun selv har reist mye i Sør Amerika.

«Det kommer inn døra masse effekter og ting som vi kan bruke til kafeen. Vi har ting fra Palestina, fra andre kulturer og litt fra Afrika».

Eieren har også vært norsklærer for utlendinger i 20 år og har skrevet diverse bøker på norsk for utlendinger. Dette er bakgrunnen for konseptet de har i kafeen.

[img172964_3RM]

-          Vi vil vise hvor flott det flerkulturelle faktisk er. Uten analyse og kritikk. Bare å komme og være i det. At det skal komme naturlig for gjestene.

Agder Latin Jazz har flere forskjellige artister med forskjellige bakgrunner. Det er noen fra Cuba, andre studenter fra folkehøgskolen i Agder og studenter fra UIA som studerer jazz, rock og Latinamerikansk jazz.

Café Mestizo arrangerte i går kveld konsert med innhold fra latin amerikanske land og det var mange som møtte opp for å høre bandet spille.

Ludger Moser, er student fra folkehøgskolen i Agder. Han studerer Jass- Rock –Cuba og spiller saksofon.

[img172964_4RM]

Hvorfor akkurat jass –rock –Cuba studier?
- Det er veldig gøy, det er veldig rytmisk og det er det som er morsomt med det, masse perkusjon. Jeg tror konserten blir bra. Det kommer mange musikere som skal Jamme med oss og det er gøy når det er mange som kommer med mange forskjellige, musikalske inntrykk, fortelle Moser.