Sørnett

- Det er enormt mye mer snø nå enn tidligere år

Ann Tone Salmela har omtrent to meter høye snøskavler i hagen bak huset om våren. Foto: Privat

Ann Tone Salmela har omtrent to meter høye snøskavler i hagen bak huset om våren. Foto: Privat

I en lengre periode har det vært krystallklar himmel, sol og stigende varmegrader på Sørlandet – men vi hører lite om de nordlige delene av Norge. I store deler av Nordland, Troms og Finnmark har det i mai måned vært meldt snø flere dager på rad.  

Publisert:

De siste ukene har sørlendingene fått kjenne på varme dager, sol og sommerslige tendenser. Samtidig går nordlendingene rundt med boblejakke i sludd og snø på andre siden av Norge.

Ingrid Bentsen ved Meterologisk Insitutt sier til Lofotposten at vinteren i nord ikke kommer til å gi seg så lett.

Ann Tone Salmela er bosatt i Vardø i Finnmark, og forteller om snømengdene i mai måned. Hun forteller at det er rundt en til to meter snø rundt husene i Vardø om dagen, og det er en gjennomsnittstemperatur på omlag tre grader.

- I år er det enormt mye snø i forhold til tidligere. I fjor gikk vi i joggesko og tynnjakke, forteller Ann Tone.

Hun forteller at hun har vært bosatt i Vardø i 7 år, og at det aldri har vært så mye snø som det er i år. På jobb må hun kle seg godt, og bruker både lue og votter. Likevel er hun ikke sjalu på sørlendingene og det nydelige været – det er så mye annet fint å sette pris på enn været, sier hun.

Ann Tone reiste i fjor en måned til Bulgaria for å være garantert fint vær og en varm sommer. I år kan hun ikke reise bort på grunn av coronasituasjonen og myndighetens strenge reiserestriksjoner.

- Vi setter jo utrolig mye mer pris på sola her enn de gjør sørpå. Når det er sol slipper vi alt, og er ute, avslutter hun.

Silje Westergård har vært bosatt i både Finnmark og Kristiansand, og sier at det er store vårforskjeller mellom nord og sør.

[img207335_2LF]

- Våren i Kristiansand kan være litt rar, noen dager er det nesten 20 grader og sol, mens en annen dag kan det være 10 grader og sol, forteller Silje til Sørnett i et intervju søndag morgen.

Silje sier at det er andre fordeler med å bo i Finnmark. En roligere livsstil, mer og lengre dagslys og midnattssol er noe hun trekker frem som positive egenskaper med Finnmark. Hun forteller at det er vanligvis mye snø på våren i Finnmark, og at folk står på ski i mai. Påskeværet varer mye lengre der oppe, og sommeren er kortere.

- Forskjellene på å stå på ski og å bade ute i mai, som man ofte gjør i Kristiansand, er jo veldig tydelige, avslutter Silje.