Sørnett

Det klassiske tapet

Norge må via play-off for å kvalifisere seg til EM etter tap 2-1 mot Italia.

Norge må via play-off for å kvalifisere seg til EM etter tap 2-1 mot Italia.

Selvfølgelig vant Italia med et mål over Norge. Det gjør veien til Frankrike mye lengre.

Publisert:

Alexander Tettey klinket Norge både ledelsen i Roma og til EM i Frankrike. Dessverre varte begge deler bare en kort stund. Som i mesterskapene i 1998, 1994 og 1936 gjorde italienerne livet surt for nordmennene med ettmålsseier.

Det hevdes at Italia alltid vinner med et mål. At det ikke ble mer i gårsdagens oppgjør var nesten utrolig. Tettey scoret på et av Norges tre avslutningsforsøk, mens Italia hadde 23. Norges mål skulle attpåtil vært avblåst for offside på Alexander Søderlund.

Begge målene til Italia kom etter lettkjøpte feil av ferskingen Haitam Aleesami, som ellers gjorde en nokså solid kamp. Ved 1-1-målet til Alessandro Florenzi var venstrebacken vår ufokusert og dempet ballen perfekt til Roma-spilleren som enkelt løpte inn utligningsmålet på hans vante hjemmebane. Advarselen kom noen minutter tidligere da samme Aleesami tok ned et annet innlegg inne i egen boks, men hadde marginene med seg i dette tilfellet. Her burde hans lagkamerater advart han og sagt fra at den ballen må ut av 16-meteren fortest mulig. I forkant av Graziano Pelles strålende matchvinnerscoring lå Oslo-gutten altfor dypt i banen i forhold til linjesetter Vegard Forren. Slike feil er nytteløst mot et av verdens beste fotballag.

Per-Mathias Høgmo greide ikke å sjokkere en stornasjon på bortebane, som heller ikke Egil «Drillo» Olsen klarte på det glade 90-tallet.  Uten at det er lett å kritisere Høgmo for laguttak eller taktikk, selv om det er naturlig å sette spørsmålstegn ved byttene som skulle endre kampbildet i favør Norge. Per Ciljan Skjelbred gjorde en viktig jobb for laget og klarte å bevare ballen ved flere anledninger. Kapteinen måtte ut med skade, noe som ga Jone Samuelsen muligheten. Fremfor Martin Ødegaard. Samuelsen hadde ingenting å bidra med offensivt. Det kunne Ødegaard antageligvis gjort mye bedre, i en periode Norge slet med å komme seg over på Italias banehalvdel.

Joshua King ble også kastet utpå gressmatta på Olympiastadion i «den evige stad». Uten å få til noen ting. Greit nok at det er vrient mot kanskje verdens beste og mest samspilte forsvarstreer i Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci og Giorgio Chiellini med Gianluigi Buffon bak seg. Defensivt kom den store forskjellen. Alexander Søderlund jobbet sokkene av seg, mens Norges første pressledd ble borte når King kom inn og småjogget i en halvtime. Hurtigheten og fysikken hans var like lettspist som en pizza til lunsj for Italia.

Samtidig som Høgmos bytter ikke ga resultatene vi håpet på gjorde Antonio Contes endringer kampen til en helt annen. Innhoppet til Sebastian Giovinco ga Italia et helt annet tempo i angrepsspillet og den lave spissen var involvert i 1-1-målet. Det tok bare to minutter fra Antonio Candreva entret gresset og Italia la om til 4-4-2 før det målet kom.

Det var rett og slett klasseforskjell på lagene, og i Malta var det ingen hjelp å få, som ventet. Kroatia spaserte inn til 0-1-seier og slår følge med Contes menn rett til sluttspillet i Frankrike, mens Norge må via enten Stockholm, Budapest, Sarajevo eller Minsk for å få flybillettene.

Like brutal som Italias kvalikstatistikk er med 50 kamper uten tap, er Norges play-off historie nådeløs håpløs. I 2003 fikk vi spansk pepper i novemberkulda på Ullevaal. I 2005 mistet Andre Bergdølmo fotfestet i eget straffefelt og Tsjekkia skrinla håpet om VM-spill i Tyskland. Også i 2007 og 2011 ble håp til skuffelse mot Tyrkia og Danmark i avgjørende gruppespillkamper. Nå er det bare å håpe på Ungarn. Det er en fotballnasjon Norge skal slå, rimelig og behagelig. Sverige og Bosnia er også lag Norge kan beseire, men de har to gallionsfigurer vi ikke har i Zlatan Ibrahimovic og Edin Dzeko. Ukraina er et meget sterkt kollektiv og vil nok være det tøffeste valget. Frem til play-offen blir det utrolig viktig å få i gang Pål Andre Helland og Adama Diomande. De kan gi Norge noe av den X-faktoren som ofte vipper tette fotballkamper den ene eller andre veien. Norge har vist at de er et lag som er vanskelig å slå. Men de har ikke vist at de er et lag som kan yppe seg mot de tøffeste i klassen. Skal vi få den muligheten må vi bryte play off-barrieren i november.