Sørnett

Digital informasjon kan koste penger

Snart kan det koste penger for digitalt stoff. (Illustrasjonsfoto)

Snart kan det koste penger for digitalt stoff. (Illustrasjonsfoto)

Fædrelandsvennen planlegger “prosjekt X”, som går ut på at digital informasjon vil koste penger.

Publisert:

I følge journaliste.no utarbeider fædrelandsvennen betalingspakker som går ut på at dagens digitale muligheter, ikke lenger vil være gratis. Sjefsredaktør Eivind Ljøstad sier at deadline for det nye abonnementkonseptet er i desember.

God betalingsvilje

Ljøstad tror at det er stor betalingsvilje også for digitalt innhold. Men han tror innholdet må være av en høy kvalitet for at folk skal bruke penger på det.

– Hos oss skal det drives fram av god nyhetsjournalistikk. Gjør vi en god jobb, så vil vi også få betalt for det.

Fevennen sitt opplag har falt med 5.329 aviser siden 2005, og målet med dette prosjektet er å stoppe frafall av abonnementer.

- Dersom vi klarer å tilføre nye abonnenter på denne måten, så er det en bonus. Det viktigste er at det med en slik ordning blir vanskeligere å si oss opp. Og så må vi bevege oss inn i lesermønsteret til brukerne.

Spennende

Professor i mediefag ved UiA Martin Engebretsen synes utviklingen er interessant, og er spent på om brukerne er villig til å betale.

- Et slikt betalingsprosjekt hadde ikke vert gjennomførbart for fem år siden. Men de senere årene har folk blitt mer vant til betal tjenester over nett, sier Engebretsen til Sørnett.

Engebretsen fortsetter med å fortelle at tjenestene må være enkle for at brukere skal betale.

- Det stilles klare krav til brukersnitt og pris. Det må være billig, og samtidig veldig enkelt i bruk.

Bedre innhold

Engebretsen mener at eneste argument for å forsvare betalingspakker er at innholdet blir bedre.

- For at folk skal være villig til å betale settes det høyere forventninger til innhold, da må det være et ønske om å gjøre nettjournalistikken bedre. For i dag mener jeg det er veldig stor variasjon på nettavisers innhold, sier Engebretsen.

God løsning

En mulig løsning kan være at spesialinformasjon vil koste penger, som eksempelvis arkivsaker. Engebretsen tror Fevennen gjør det lurt i at ikke avisabonnement må betale mer.

- Det virker fornuftig at ikke det allerede abonnerer på papiravisen ikke skal betale ekstra. Det blir en myk overgang, sier Engebretsen til Sørnett.