Sørnett

En-garde! Prêt? Allez!

I kampens hete, med Aniko Szirmai som instruerer. Foto: Inga Gaustad

I kampens hete, med Aniko Szirmai som instruerer. Foto: Inga Gaustad

Kristiansand fekteklubb (KFK) feiret 10 års jubileum med sabel og florettfektning i 2019, og nå håper de at flere unge og voksne blir med i sporten.

Publisert:

- Fekting er så komplekst, du må være der med hodet og kroppen, konsentrasjonen må være på plass, du må være i nuet hele tiden, sier Aniko Szirmai, styremedlem i Kristiansand Fekteklubb (KFK).

I fekting finnes det tre forskjellige grener, Sabel, Florett og Kårde. I dag finnes det 25 fekteklubber som er tilsluttet Norges idrettsforbund og Norges fekteforbund. Av disse driver tre klubber med sabelfekting: Molde fekteklubb, Stavanger Sabelklubb og KFK.

I florett blir poeng gitt hvis man treffer torso, overkroppen, med spissen. I kårde er hele kroppen en målskive, det spiller altså ingen rolle hvor man treffer, mens i sabel gir hugg og stikk bare på overkroppen poeng. I KFK fokuserer de på sabel og florett.

[img201281_2RM]

Marianne Wilson som er styreleder i KFK, forteller at sporten hadde en oppgangs periode når de først åpnet i 2009 men det har avtatt etter hvert.

- Vi er avhengige av at vi får inn gjestetrenere fra andre land med stor kompetanse i feltet. De er med på å inspirere og motivere de unge til interesse for sporten.

Videre forteller hun at sporten krever mye teknikk og forventninger til hva utøveren selv skal få til.

- Sporten er veldig individuell og krever mye trening for at man skal utvikle seg.

Da klubben hadde prøvetime, møtte vi to unge gutter som var interessert i å lære mer om sporten.

- Jeg føler meg som en krabbe! lyder det fra salen.

[img201281_3LM]

En av de som var med på treningen i Idda-hallen denne onsdagen var snart 12 år gamle Henry Aamo og Matteo Benoni-Hasler. Vi spurte hvordan sporten oppleves.

- Det er veldig gøy, ikke særlig vanskelig. Vi kommer nok til å prøve igjen, forteller de.

Denne artikkelen er en del av en større serie på Sørnett. Serien handler om mindre omtalte sporter som holder til i Kristiansand.