Klargjør siden...
Sørnett

Endrer løypene etter Jegers-stengning

Arkivfoto: Terrengkarusellen

Arkivfoto: Terrengkarusellen

Terrengkarusellen må endre løyper etter at at store deler av Jegersberg blir stengt mellom april og juli.

Publisert:

Områder i Jegersberg må sperres av fra april til juli, fordi Forsvaret skal rydde bort gammel ammunisjon, granater og tungmetaller. Dette skaper konsekvenser for turområdets brukere.

Terrengkarusellen er en organisasjon som ofte arrangerer løp i Jegersberg. Daglig leder John Homborstad forteller til Sørnett at de må tilpasse seg situasjonen.

- Vi må bare ta dette løp for løp, og legge opp løypene deretter. Vi har tre løp i denne perioden, men med hjelp av litt improvisering lar det seg gjennomføre. Bortsett fra dette får ikke dette noen konsekvenser for oss. Jeg syntes det er bra at det ryddes opp, forteller Homborstad.


Ski og Skøyteklubben positive
Daglig leder i Ski og Skøyteklubben Oddersjaa, Tor Mjaaland syntes det er bra at det blir ryddet opp i Jegersberg.

- Det er bra at sikkerheten tas på alvor, og at det ryddes opp. Vi i Oddersjaa blir ikke veldig påvirket av dette, siden det ikke skjer på områdene hvor vi har våre orienteringskart. For vår del er det bra at dette ikke gjøres på vinteren, slik at skisporene blir ødelagt. Jeg vil tro snøen er borte når oppryddingsarbeidet starter opp i april. Folk får i denne perioden legge tur og trening til andre områder. Med oppryddingen blir dette et bedre tur og treningsområde i fremtiden, sier Mjaaland.

 

Bakgrunnen for avfallet
På midten av 1800-tallet ble Gimlemoen i Kristiansand etablert som et militært område. Helt frem til 2003 var det skyteaktivitet i områdene rundt leiren. Bruk av våpen over lang tid har ført til at tungmetallene har blitt forurenset. Fjerningen skal utføres av Skifte Eiendom, som er en del av avdelingen Forsvarsbygg. Totalt skal ca 13000 kubikkmeter med forurenset avfall fjernes over et område på 50000 kvadratmeter.

 

Mest risiko for Jegerberg
Prosjektleder i Skifte Eiendom, Pål Skovli Henriksen, forteller til NRK-Sørlandet at det er knyttet størst risiko til arbeidet som skal utføres i Jegersberg.

-  I verste fall kan en granat gå av. Det er snakk om svært gammel ammunisjon som er rustet og som mest sannsynlig er ødelagt. Vi tror derfor at det skal veldig mye til for at dette skjer. Vi gjennomførte en lignende graving i fjor og da var det ingen granater som gikk av. Vi håper og tror at dette går greit.

Han forteller videre at de er mest bekymret for bombekastere og håndgranater i områdene de nå skal i gang med å fjerne disse objektene fra.

– Vi er mest bekymret for bombekastergranatene som ligger nedgravd i disse områdene. Disse områdene ble klarert av Forsvaret i 2011 og har hele tiden vært ansett som et trygt område å ferdes i. Likevel ønsker vi å fjerne disse massene, forteller Henriksen til NRK-Sørlandet.

 

Ser etter løsninger
Under selve gravingen er det kun Jegersberg som vil bli sperret. Henriksen opplyser også til NRK-Sørlandet at de ser etter mulige løsninger.

– Vi jobber intensivt med å finne løsninger slik at det skal være mulig å holde turstiene åpne i perioden arbeidet pågår. Men folk må forberede seg på at det ikke vil være mulig å ferdes der man normalt går, sier Henriksen.