Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Helsedirektoratet vil ha oss til å spise mer grønnsaker og mindre rødt kjøtt. Foto: WikiMedia
Helsedirektoratet starter opp ernæringskurs i Kristiansand for å endre livsstilen til interesserte sørlendinger
Bjørn Thorvik
Publisert: 01.02.2011 kl 12:35
Kristiansand: Helsemyndighetene i Norge kom i går ut med flere råd for hvordan nordmenn kan få et sunnest mulig kosthold. Spise mindre rødt kjøtt og mer grønnsaker og frukt er blant de nye nasjonale kostrådene. Professor Rune Blomhoff som har ledet arbeidet påpeker at disse rådene er utformet for å forebygge sykdom, og at de derfor ikke er rene slankeråd
Fem om dagen Fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær om dagen er fremdeles et viktig moment i kostholdet, men i motsetning til tidligere er ikke poteten lengre en av disse fem.
- Vi har rett og slett ikke god nok dokumentasjon til å si noe om sammenhengen mellom poteter og kronisk sykdom. Derfor kan vi ikke anbefale den som en av de fem, sa Blomhoff da rådene ble lagt fram i Helsedirektoratet mandag.
Noe annet som er nytt er at Helsedirektoratet ber oss begrense inntaket av rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette innebærer nå også svinekjøtt, i tillegg til storfe og sau. Årsaken til Helsedirektoratets ønske om å begrense nordmenns kjøttinntak er forsking som viser til økt forekomst av tykktarmskreft.
- Halvparten av befolkningen spiser mer rødt kjøtt enn vi anbefaler, sa Blomhoff da han la frem rådene.
Endre livsstil I lys av disse rådene har Helsedirektoratet startet opp et kurs i Kristiansand som skal få kristiansandere til å spise sunnere mat. Kurset heter “Bra mat for bedre helse” og har som mål å endre livsstil, og ikke vektreduksjon.
Vårens kursopplegg drives av sertifiserte kursledere og vil bli holdt på dagtid i Kreftforeningens lokaler i Kristiansand sentrum.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: