Sørnett

Ernæringsfysiolog: - All mat må inntas med måte

Den siste uken har debatten rundt rødt og bearbeidet kjøtt florert i media. Ernæringsfysiologen sier at informasjonen er gammelt nytt og råder folk til å ha et variert kosthold.

Publisert:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DDUeDSHqZy4[/youtube]

 

Verdens helseorganisasjon la forrige uke frem en rapport der det ble opplyst om at rødt og bearbeidet kjøtt er kreftfremkallende.

Klinisk ernæringsfysiolog i Kristiansand kommune, Thomas Gordeladze forteller at informasjonen er gammelt nytt, og at overdreven bruk av all mat kan være helseskadelig.

- Hvis du spiser en kilo brokkoli om dagen, så er kan det også være farlig. Jeg mener at man må spise alt med måte og ha en god balanse i kostholdet. Det er ikke farlig å grille en pølse eller å grille en biff, det er mengdene av det, forteller han.

 

Mett til navelen

Når det nå nærmer seg jul er mat i fokus for mange, men ernæringsfysiologen mener at man fortsatt kan kose seg i jula.

- Det er mange som går å småspiser i jula, men mitt tips er å ikke spise så mye at du må legge deg ned å sove en time etterpå. Spis deg mett til navlen i stedet for til halsen, råder han.

Gordeladze mener også at media har mye av skylden for den store debatten som har pågått den siste uken.

- Det blir på en måte som en skremselspropaganda, forteller han.

Flere medier har skrevet om at rødt og bearbeidet kjøtt ligger i samme kategori som røyk og alkohol, men Gordeladze forklarer at det i rapporten er flere kategorier.

- Røyking og alkohol ligger i kategori en, og kategori to innebærer ting som man muligens kan se en sammenheng med kreft. Der finner vi rødt og bearbeidet kjøtt, men også ting som skiftarbeid. Man må derfor ikke bli vegetarianer fordi at rødt kjøtt gir deg kreft, for det stemmer ikke, forteller han.

 

Oppgitt

Hos slakter Frivold er de godt i gang med forberedelsene, men slakter Normann Bendiks Johansen er oppgitt over oppstyret rapporten har vakt.

- Jeg blir litt frustrert fordi det er mye som skal være farlig. Jeg tror at folk er ganske fornuftige selv, og at de vet at alt må inntas med måte, forteller han.

Hos slakteren har enda ikke merket noen nedgang, men han tror at det er små bedrifter som slakter Frivold som kommer til å slite hvis det blir nedgang i bransjen.

- Det er jo ikke så lenge siden rapporten kom ut, og jeg tror ikke at vi vil merke noe særlig til det. Hvis vi gjør det, så er det nok små bedrifter som oss som sliter, forteller han.

 

Skal kose seg i jula

Medieoppslagene har vært mange, men det ser ikke ut til å skremme alle.

Kiwikunde, Sol Nodeland har ikke tenkt til å la rapporten fra WHO gå ut over julekosen.

- Jeg kommer til å kose meg med pinnekjøtt på julaften, men ellers spiser jeg ikke så mye rødt kjøtt til vanlig. Jeg spiser mye fisk, men det er ikke fordi jeg er redd for å spise rødt kjøtt. De som spiser mye rødt kjøtt bør ta rapporten på alvor, forteller hun.