Klargjør siden...
Sørnett

Et "værested" på din vei ut av problemer

Mental helse, LPP: Hyggelig stemning på nytt kontor. Fra venstre Borghild Spiten Mathisen, Per Øyvind Eklund og Hilde Regevik. Foto: Henrik Samuel Hansen

Mental helse, LPP: Hyggelig stemning på nytt kontor. Fra venstre Borghild Spiten Mathisen, Per Øyvind Eklund og Hilde Regevik. Foto: Henrik Samuel Hansen

Litt deprimert, eller er du kanskje pårørende? Hjelp til å restarte livet etter fengselsopphold? Da kan "værestedet" i Jørgen Moes gate 1 være stedet du får hjelp.

Publisert:

Organisasjonen Mental helse har nå etablert seg på Grim i Kristiansand. De deler hus med Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) og Wayback, som tilbyr hjelp til tidligere innsatte. Tidligere har de tre organisasjonene holdt til i Frivillighetens Hus.

 

Svart kaffe.

Gjestfriheten er tydelig og latteren sitter løst rundt det store bordet på bakrommet. Oppå bordet står ei stor pumpekanne med kaffe og sorte kaffekopper. Ny kaffekopp blir raskt satt frem.

– Vi liker å kalle det et værested, for her kan folk med behov komme og være, forklarer Per Øyvind Eklund, som er sekretær i Mental Helse Kristiansand & Omegn. De to andre som fyller kaffekoppene denne februardagen er Hilde Regevik, som er leder i Mental Helse Kristiansand & Omegn, og Borghild Spiten Marthinsen, leder i LLP Vest-Agder.

 

Godt samarbeid

[img102615_2RS]

- I Kristiansand har LPP og Mental helse valgt å samarbeide, og samarbeidet er godt, forklarer Spiten Mathisen.

- Ja,  sammen er vi sterkere enn om vi står alene, sier Regevik.

- Aktører fra helse og sosial sektor, og privat næringsliv er invitert til den offisielle åpningen 17. februar. Da regner vi med å være ferdig med flyttingen. Mange av brukerne har vært flinke til å stille opp på dugnad i flytteprosessen, forklarer Eklund.

 

TV-tilbud.

Godt kollektivtilbud og gratis parkering er momenter som nevnes som grunn til at dette lokalet ble valgt.  Like ved inngangen skal det være en datakrok som brukerne kan benytte seg av.

Tilbudet er også tilpasset den sesongen vi akkurat går inn i.

- I peisestua blir det mulighet for å se på OL, og så har vi et stort karaokeanlegg, sier Morten Eklund fornøyd når han viser rundt i lokalet.

Huset har åpent fra mandag til fredag, mellom kl. 09.00 og kl. 15.00.

 

Mestringstur

[img102615_3RM]

De tre i vertskapet forteller gjerne om aktiviteter de tibyr brukere.

Ungdomsgruppa Sunshine har samling en gang i uka. Antistigma er et samarbeidsprosjekt hvor en gruppe reiser til Oggevatn om høsten. Samarbeidet med en italiensk organisasjon bidrar til at det tilrettelegges for en mestringstur til Italia på vårparten.

Et annet samarbeidsprosjekt heter Maskefall. Prosjektet starter nå, og målet er en stor teateroppsetning i Kilden våren 2015.

- Huset er et samlingssted, men aktiviteter er også viktig, uttrykker de tre.

Kaffekanna i ferd med å gå tom. Det blir en godlynt diskusjon om hvem som skal sette over ny kaffe på den store kaffetrakteren.

 

Givende arbeid

Grim: De nye lokalene til Mental helse, LPP og Wayback. Foto: Henrik Samuel Hansen
Hilde Regevik har vært med i Mental helse i fem år, og som leder i Kristiansandsavdelingen i ett år.

- Det er et veldig givende arbeid. At en er viktig for noen er en god følelse, sier hun.

LPP skal arrangere lunchpraten den første lørdagen i måneden. De har og nettopp hatt et kurs som heter "tøffere og klokere pårørende".

- Kurset var meget vellykket. Det er veldig mye å gjøre. Rundt en person er det kanskje 8-10 pårørende. Det kan være godt å få pratet med noen som har opplevd noe tilsvarende, sier Spiten Mathisen.

Hun forklarer at enkelte kan trenge hjelp til å finne en vei i systemet.

- Her er vi alle like, og det handler mye om at folk får tillit, sier Eklund.

- Humor er også viktig. Det er viktig å få noe latter i hverdagen, sier Hilde Regevik.