Sørnett

Europakonferansen arrangeres i Kristiansand

Fra venstre: Patrick Penninckx, Nikolai Astrup, Erik Wennerstrøm, Tobias Mahler, Morten Goodwin. Foto: Kjetil Haugland

Fra venstre: Patrick Penninckx, Nikolai Astrup, Erik Wennerstrøm, Tobias Mahler, Morten Goodwin. Foto: Kjetil Haugland

Torsdag formiddag var det høy aktivitet og synlig politi utenfor Kilden konserthus. Denne uken har Demokratiuka vært arrangert. Gjennom ulike arrangement og program tas det opp temaer knyttet til demokrati, ytringsfrihet og Ukraina-situasjonen. I dag åpnet hovedarrangementet Europakonferansen.

Publisert:

Hovedarrangementet under Demokratiuka

Den årlige Europakonferansen har blitt holdt to ganger før, men bare digitalt. I år er konferansen utvidet med en hel uke med flere arrangementer under Demokratiuka 2022.

Jørgen Skauge fra Kristiansand Kommune er en av planleggerne bak arrangementet og forklarer viktigheten av konferansen.

- Det er jo for at vi ønsker å sette fokus på demokratiet og ytringsfrihet. Og vi ønsker å markere at Kristiansand er opptatt av det, og vi har et godt samarbeid med partnere. Både UIA, Kilden, Kunstmuseet, Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune. Så det er viktig for oss å markere det.

Hvilke gjester kommer i dag på konferansen?

- I dag er det "high level panel", som det heter på fint. Det er veldig mange direktører, ambassadører, det er en del gjester fra store organisasjoner i Europa. Også har vi jo også en fri påmelding på publikum, så det er en del studenter og pensjonister, også er det veldig mye fra kommunen og det offentlige som er tilhørere. 

[img231856_2LF]

Høye sikkerhetstiltak 

Både utenfor og innenfor konserthuset er det synlig politi. Ved inngangen står sikkerhetsvakter og følger med på hvem som ankommer. Både på grunn av internasjonale gjester og situasjonen i Europa er vaktholdet stort forteller politistasjonssjef i Kristiansand politistasjon Jan Terje Aas. 

- Dimensjoneringen på vaktholdet er jo basert på hvem som kommer av gjester. Så det er jo derfor det er så mye synlig politi. Og det er bevisst at det er nettopp synlig politi. Det er for at dette er et arrangement som er gått beskyttet på et vis. Det er helt bevisst.

Hvordan er politiet involvert under Demokratiuka?

[img231856_3LM]

- Vi er jo involvert på sett og vis på flere arrangement, men i forskjellig grad. Det er noen arrangementer i dag hvor det krever mer enn andre tider på døgnet. Det er et arrangement som vi har planlagt lenge og i lokal målestokk så er det et relativt stort arrangement. Vi har mye sivile politifolk ute, mye uniformert politifolk og folk vil jo se at under denne uka er det mer politifolk ute enn det det er til vanlig en ellers uke.

Tidligere president i Ukraina Viktor Janukovitsj skulle egentlig delta på åpningen av konferansen, men måtte la være på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.  

- Politiet har jo egentlig ingenting med den vurderingen å gjøre, så vi hadde vært forberedt på om han skulle ha kommet sånnsett. Men det er klart vi kan justere noe på sikkerhetstiltakene alt etter hvem som møter.

[img231856_4LF]

Teamet for årets konferanse er demokrati 

Ordfører Jan Oddvar Skisland åpnet konferansen torsdag formiddag og har vært tilstede under flere av arrangementene denne uken. Konferansen varte frem til ettermiddagen og programmet bestod av ulike temaer rundt emnet.  

Jørgen Skauge fra Kristiansand Kommune håper konferansen vil ha videre betydning:

- Vi håper jo at det vil bedre til mer åpenhet og mer dialog, og mer demokrati og  ytringsfrihet. At vi kan få belyst en del utfordrende situasjoner og utfordrende samtaler som vi har. Teamet er minst like viktig nå som før.

[img231856_5LF]