Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
hjemmetest av celleprøve. Foto: Kreftregisteret
Kvinner i Norge mellom 25-69 år anbefales å ta prøver fra livmorhalsen når man får påminnelse fra Livmorhalsprogrammet for livmorhalskreft
Natasha Kamanzi
Publisert: 24.06.2021 kl 18:16
Hvert år dør mer enn 300 000 kvinner verden over som følge av sykdommen. HPV-viruset er et vanlig virus som i sjeldne tilfeller kan føre til kreft. Livmorhalskreft er forårsaket av langvarig HPV-infeksjon og kan forebygges med HPV-vaksine og screeningundersøkelser av livmorhalsen, i følge Folkehelseinstituttet.
I 2020 tok 50 000 færre kvinner prøver enn forventet. Kreftregisteret forteller til sørnett at de er bekymret over at flere kvinner ikke følger oppfordringen om å ta livmorhalsprøve. Hvert år får alle Kvinner som fylte 25 år en påminnelse pr SMS og i digital postkasse eller brev om å sjekke seg for mulige celleforandringer. Dette blir gjort for å sikre at flest mulig unge kvinner oppsøkte legen og for å sette igang Livmorhalsprogrammet, gjør dette samtidig som #sjekkdeg-kampanjen i september hvert år.
- Det er viktig.
Kristiansandsjenta Malena Vestly (26)- er ei av de som fikk et tilbud pr sms fra helsemyndighetene om å sjekke seg og ta Hpv-vaksinen. På meldingen fikk hun beskjed om at hun kunne komme til legekontoret å ta en vaksine kur. Denne kuren var gratis da hun var under 25 år, forteller Vestly til Sørnett.
[img223116_2RM]
- Det var en informativ samtale med min fastlege og hans anbefaling at jeg ble motivert til å ta HPV- vaksinen. Jeg fikk ingen bivirkninger. Kun litt øm i armen dagen etter, forteller Vestly.
Hun er vaksinert og tester seg jevnlig hvert tredje år for å holde kontroll på mulige celleforandringer.
- Jeg vil anbefale andre kvinner om å både sjekke og vaksinere seg. Viktig å ta prøve når man har symptomer selv om det å sjekke seg i enkelte tilfeller ikke er så godt, så vil jeg si det er mindre kult å gå rundt med kreft, sier Vestly.
"HPV-vaksinen er viktig i arbeidet med å forebygge livmorhalskreft" - (FHI) Folkehelseinstituttet
"HPV-vaksinen er viktig i arbeidet med å forebygge livmorhalskreft"
Hvert år får mellom 200 og 300 kvinner og menn HPV-relatert kreft i andre organer enn livmorhals hos begge kjønn. Det forekommer i skjede og ytre kjønnsorganer hos både kvinner og menn. Kreft i munn og svelg er vanligst hos menn, og antallet er økende, i følge Folkehelseinstituttet.
Sørnett tok kontakt med forskeren Ameli Tropé. Hun er leder for Livmorhalsprogrammet og har bakgrunn som gynekolog og har blant annet jobbet ved Ahus og Radiumhospitalet ved Oslo Universitetssykehus.
Tropè er opptatt av å formidle kunnskap og bevissthet rundt hvordan livmorhalskreft kan forebygges. Hun jobber med å sikre god kvalitet i alle ledd av screening-programmet. Fra informasjonen kvinnene får, til prøvetaking og analyser på lab, og videre til oppfølging av kvinner med unormale funn.
[img223116_3LM]
Tropè forteller at grunnen til at færre kvinner tester seg i idag, kan ha en sammenheng med pandemien og redselen for å bli smittet av covid-19.
- De eldre kan ha latt være å dra til legekontoret, for ikke å være til bry med en slik test akkurat nå under denne perioden. Det har de ingen grunn til, det er trygt på legekontoret, forteller Tropè til Sørnett.
Før 2015 var det mange som ikke testet seg, men ved hjelp av sjekkdeg-kampanjen har kreftregisteret fått flere unge til å bli oppmerksomme og teste seg. I 2020 derimot sank tallene.
- Det beregnes hvert år hvor mange kvinner det forventes å testes i løpet av et år. I 2020 var det 50-000 færre personer enn beregnet som tok prøve . I Sverige har ca 80%/ testet seg for celleforandringer og livmorhalskreft mens i Norge er vi på under 70%, så her må Norge bli flinkere, forklarer lederen for Kreftregisteret, Ameli Tropè til Sørnett.
Kreftregisteret jobber på spreng for å gjøre det mulig med selv testing hjemme.
- Vi har sendt inn forslag til Helsedirektoratet på hvordan man kan bruke selv-testing hjemme og vi venter spent på hvis vi har fått gjennomslag. Hvis vi får det til så vil vi prioritere de som ikke har screenet seg på 10 år.
I følge gynekologen er HPV et svært vanlig virus. Det finnes mange ulike typer HPV. Viruset smitter lett ved seksuell kontakt.
- Viruset smitter lett ved seksuell kontakt, og de fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet.De fleste merker ikke at de er smittet med HPV. I de fleste tilfeller går infeksjonen over av seg selv i løpet av 2 år. Noen ganger kan viruset føre til langvarig infeksjon, som kan i enkelte tilfeller føre til alvorlige celleforandringer. så det gjelder å teste seg, sier Trope. Hun tilføyer at man behandler disse forandringene for å forebygge livmorhalskreft.
- Man tar det for en grunn.
HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i 7. klassetrinn siden skoleåret 2009/2010. I 2018 fikk også gutter tilbud om HPV-vaksine. Kristiansanderen Isabell.K. Pedersen (24) er ei av de som fikk HPV-vaksinen i et tidlig stadie.
[img223116_4LM]
- Jeg fikk HPV- vaksinen på barne og ungdomsskolen og vil si jeg er fornøyd med at jeg tok den såpass tidlig, forteller Pedersen.
De fleste synes ikke at livmorhalsprøve gjør vondt. Pedersen forteller at hun ikke har tørt å la seg teste enda men har planer om å gjøre det i fremtiden.
- Nei det har jeg ikke gjort, fordi jeg har hørt at celleprøve gjør ganske vondt. Men jeg syns uansett er bra det finnes en vaksine for det, og det samme tenker jeg med corona vaksinen, man tar det for å forhindre sykdom, sier Pedersen til Sørnett.
Slik testes du for livmorhalskreft:
https://www.kreftregisteret.no/sjekkdeg/
Følgende symptomer kan være tegn på livmorhalskreft:
]
[url=
JEJUNE med rykende fersk debutskive: