Sørnett

Feirer ett år med rusrehabilitering

Fornøyde ansatte: Ingelill L. Pedersen og Pål Magne Steinsland er fornøyde med hva de har fått til på ett år, her med lam-unger på gården. Foto: Julie Sørensen Molvik

Fornøyde ansatte: Ingelill L. Pedersen og Pål Magne Steinsland er fornøyde med hva de har fått til på ett år, her med lam-unger på gården. Foto: Julie Sørensen Molvik

Jegersberg gård feirer ettårsjubileum som rehabiliteringssenter. Ledelsen mener de er i ferd med å nå sine mål.

Publisert:

Ved inngangen til indrefileten av Kristiansands turområde, Jegersberg, ligger bondegården som for ett år siden ble kjøpt av kommunen og omgjort til rehabiliteringssenter for rusmisbrukere. Ennå er ikke alle de åtte behandlingsplassene fylt opp, men det bekymrer ikke Pål Magne Steinsland, som er daglig leder på Jegersberg gård.

- Det er vanskelig å forklare, men vi kan ikke bare flytte inn åtte helt tilfeldige personer. Vi må ta oss tid til å finne ut om hver og enkelt er motivert nok til å bo hos oss, og denne rekruteringen må skje gradvis, sier Steinsland.

 

Kritikk
For tiden bor seks tidligere rusmisbrukere på gården. Før jul ble det stilt kritiske spørsmål til hvorfor de ikke hadde fylt opp de alle de åtte hyblene. Nå har flere beboere flyttet inn. Ledelsen på rehabiliteringssenteret mener at kritikken er urettferdig.

- Jeg har hørt fra flere brukere her at det ikke ville fungert å sette inn åtte beboere samtidig. Og det er jo fordi det er så viktig for oss å bevare det sterke samholdet, forteller fagansvarlig Ingelill Lærum Pedersen.

 

Ettårsjubileum[faktaboks]
Jegersberg gård rehabiliterings- og kompetansesenter fyller ett år 21. mai. I tillegg til rehabiliteringen av rusmisbrukere, har  det første driftsåret blitt brukt til å bygge opp flere tilbud på gården. Nå tilbyr gården stallplass til hester og kennel - populært kalt ”hundedagis”. I tillegg driver beboerne med skogshogst.

- Vi har vokst som bedrift, organisasjon og hjem, og det fundamentet vi nå har lagd i løpet av ett år er en god start for videre utvikling, sier Steinsland.

 

De vil være avhengig av minst mulig økonomisk støtte. Et foreløpig mål er å omsette for ca. 150.000 kroner i måneden i stallen og hundedagisen.

- Fokuset vårt er å gi beboerne ansvar, tillit og respekt via arbeid på gården. Og tid er det viktigste vi kan gi de, og her er det forskjellig fra person til person hvor mye tid som trengs, sier Lærum Pedersen.

 

Bra tilbud

Helse og sosialdirektør Lars Dalen er veldig fornøyd med tilbudet som er bygget opp på Jegersberg gård.

- Det er stor entusiasme blant beboerne og arbeiderne. Vi er veldig godt fornøyd med jobben som er blitt gjort. De har bygget opp et solid tilbud stein for stein, sier Lars Dahlen.

 

Evaluering
Rehabliteringssenteret skal evalueres av kommunerevisjon før det eventuelt bevilges 30 nye millioner til byggetrinn to.

- Vi har hele tiden fokus på at vi skal gjøre oss klare til byggetrinn to. Vi har veldig behov for de 18 nye rommene. Men for oss er det viktig at beboerne som har vært med i trinn en skal være med videre, og vi har derfor vært nøye på å gi dem tid, sier Lærum Pedersen.

Dette er spesielt viktig fordi de første beboerne etter hvert skal bli mentorer for de neste som kommer.
Skjermer beboerne
Sørnett ønsket å snakke med beboerne på Jegersberg gård for å høre om deres erfaringer rundt opplegget. Leder Pål Magne Steinsland sier at beboerne ikke ønsker å bli eksponert i media, derfor vil ledelsen  skjerme dem.