Sørnett

Felles dugnad for å spare på drikkevannet

Torleif Jakobsen fornøyd med restriksjonene. Foto: Vidar Kleiveland

Torleif Jakobsen fornøyd med restriksjonene. Foto: Vidar Kleiveland

I Kristiansand kommune er det restriksjoner på hagevanning hver vår og sommer for at man skal spare på vannet og sikre vannforsyning til alle i tillegg til å ha nok vann til å eventuelt håndtere akutte hendelser.

Publisert:

Det er fra 1. mai til 31. august, restriksjoner på vanning i hage. Det går utpå at i hage kan man bare vanne annen hver kveld, fra klokka sju til klokka elleve på kvelden. Det blir bestemt på husnummer når man kan vanne, husnummer med oddetall har lov til å vanne på datoer med oddetall, og omvendt med partall. Eiendommer der de ikke er husnummer gjelder bruksnummeret.

-Det er faste restriksjoner dette, som er i Kristiansand hvert år. Det har vært ekstra tørt i år.

Dette forteller Torleif Jakobsen som er vann- og avløpssjef i Kristiansand kommune. Han forteller videre at grunnen til det er lagt på kvelden er fordi at på varme dager med mye sol så er det jo ingen effekt i å vanne midt på dagen, det fordamper jo bare.

Hvorfor er det nødvendig med disse restriksjonene?

Jakobsen sier at det er rett og slett for å på en måte ha en bevisstgjøring at man ikke skal sløse med vann til hagevanning. Og slik at den kapasiteten som er i disse to drikkevannene som vi har i Kristiansand, skal holde gjennom våren og sommeren. Det er en kombinasjon av flere ting som gjør at man trenger å ha restriksjoner på det, men først og fremst er det for å holde forbuket nede slik at det er nok vann i drikkevannkildene.

-Man kan jo si at med hagevanning så er det ikke behov for å vanne hver dag. Og det at man gjør det annenhver dag, og skiller det med husnummer er jo for at visst alle hadde vannet samme dagen til den samme tiden, så hadde vi hatt veldig mye forbruk, og det kan være tøft for ledningsnettet.

Kan vannkildene bli brukt til andre ting?

Vannkildene kan bli brukt til å slukke skogbranner i krisesituasjoner, og brannen er i nærheten av vannkildene. Det er ikke ofte vannkildene blir brukt når det er skogbranner, men det har hendt.

-Reservene er gode nok til å bruke de i akutte situasjoner, og selv om det har vært tørt ganske lenge nå så er det ikke krise. De må regne over lengre tid for at magasinene skal fulles opp igjen, så selv om det har vært litt regn i det siste så har ikke det vært merkbart.

Får ikke bade i vannsprederen

Mange har kanskje lyst til å vasse litt i vannsprederen på varme sommerdager, men det er heller ikke lov. Man kan bare bruke den til vanning, og man har bare lov å bruke en vannspreder i denne perioden.

[img232906_2RM]

Marius Østland bor ved Lund, og han forteller at han synest det er litt kjipt med restriksjonene ettersom han har en stor plen han skal vanne og har vanligvis bodd en plass der de ikke har noen restriksjoner på hagevanning.

-Jeg forstår jo godt at det er disse restriksjonene da, slik at det skal være nok vann til alle.

Dette er jo rett og slett en felles dugnad for å ha gode nok vannreserver her i Kristiansand forteller Torleif Jakobsen avslutnigsvis. Ved langvarig tørke eller stort vannforbruk kan det bli innført strengere regler, skriver Kristiansand kommune på sine hjemmesider.