Sørnett

Fikk hjelp av Energiverket: - Jeg visste jeg trengte hjelp og ville ikke ha tilbakefall

Annelise E. Rutledal, kontaktperson for informasjon om Energiverket. Foto: Privat

Annelise E. Rutledal, kontaktperson for informasjon om Energiverket. Foto: Privat

En vanskelig situasjon som rus og psykiske plager er en kamp mange kjemper alene. I Kristiansand finnes det aktivitetsgrupper som ønsker å hjelpe vanskeligstilte mennesker, slik man ikke står alene i det.

Publisert:

Lenge har det vært tilbud for flere forskjellige aldersgrupper i Kristiansand. Alt fra barnegrupper til seniorsenter, men lite for aldersgruppen 18-40 år. Dette er noe helse- og sosialstyret ville endre på, det var forløperen til starten av Energiverket.

- Vi er en kommunal lavterskel aktivitetssenter. Vi tror på det å leve aktive og meningsfullt liv. Senteret er bygget på sosial kompetanse gjennom at man treffer folk som er interessert i det samme som deg, forteller Annelise E. Rutledal, ansvarlig kontaktperson for informasjon om Energiverket.

Det er masse å velge mellom.

- Vi har mange forskjellige aktivitetsgrupper. I dag har vi treningsgruppe hvor vi trener ute i flere mindre grupper. Den ene halvdelen av gruppen heter FRIG som står for ¨Få raua i gir¨. Målet med dette er for å få folk opp fra sofaen, slik man kommer seg ut for å være aktiv og sosial med andre mennesker. Vi vil folk skal finne sin egen vei, forteller Annelise.

Kristiansand kommune har flere forskjellige tilbud for folk i byen. Energiverket er for alle, men også vanskeligstilte mennesker som sliter med rus eller psykiske plager. Her er det flere tilbud som friluftsliv, trening, kor og musikk. Vi har snakket med noen som har deltatt i Energiverket sin aktivitetsgruppe, kilden ønsker å forbli anonym, deltaker blir kalt Petter.

- Jeg synes det var fint å være med og fikk lære mye. Jeg var med på isbading og kor. Ved å delta i kor så lærte jeg nye sang teknikker og hvordan jeg skulle bruke stemmen min bedre, forteller Petter, tidligere deltaker.

Videre blir jeg fortalt av Petter at Energiverket gjør mye for at det skal være et trygt og godt miljø. Små detaljer som blomster på alle bord, varme velkomst og et stort åpent kafe der man kunne prate med alle.

- Jeg fikk vite om aktivitetsgruppa via ungdomstjenesten i Kristiansand. Grunnen for jeg ønsket å delta var siden jeg visste jeg trengte hjelp og ville ikke ha tilbakefall. Dette er noe jeg synes alle som sliter bør ta i bruk, forteller Petter.

Det finnes forskjellige fargekoder til de forskjellige tilbudene. Noen aktiviteter kan alle delta på, mens noen må man melde seg opp på. En tredjedel av tilbudene gjelder bare vanskeligstilte mennesker.

- Målet vårt er å få folk til å finne sine talenter og håp i trygge omgivelser. Alt fra gåing, til springing og til kor osv. Vi har et mål innenfor løpegruppen at vi skal delta i sommerløpet i Kristiansand. Vi krysser fingrene for at det er mulig i august, avslutter Annelise.