Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Bjørn Svenungsen (FOTO: NVE)
Sørnett.no gir deg fem tips til hvordan du enkelt kan bytte til den beste strømleverandøren, for ditt forbruk.
Publisert: 17.10.2012 kl 15:17
- I utgangspunktet er prisen på strøm lik hos alle leverandører, i ren spotpris. Det sier Bjørn Svenungsen, kommunikasjonsdirektør i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).
Det er imidlertid like mange tillegg eller pålegg som det er kraftleverandører. På Konkurransetilsynets hjemmesider finner du en lang og tung innføring i hvordan man kan få den beste, eller den billigste avtalen.
Sørnett.no tok jobben for å finne ut hvilken avtale som passer din lommebok. Her får du fem tips til det vi håper blir veien til en billigere strømregning.
1. Forskjellige leverandører opererer i forskjellige kommuner, det første du må gjøre er å sjekke hvilke leverandører som leverer kraft til din kommune.
2. Forbruket ditt avgjør fastleddet du skal betale til kraftleverandøren. Forbruket varierer mye etter hvordan boligen er isolert og hvor stor den er.
Her er en omtrentlig oversikt over hvordan forbruket pleier å være.
3. Det finnes forskjellige faktureringsmåter. Enten kan du betale forskuddsvis, basert på estimerte beregninger, der du betaler før kraften i det hele tatt er brukt. Her er det lurt å ha i bakhodet at man kan tape renter, og at pengene kan bli tapt dersom leverandøren går konkurs.
Du kan heller betale for det du faktisk brukte av kraft, enten gjennom en etterskuddbasert betalingsavtale eller en miks av de to førstnevnte. Der blir du fakturert etter tidligst 14 dager ut i perioden, og betaler for det du har brukt pluss det estimerte beregninger mener du kommer til å bruke de siste 14 dagene.
4.Finn avtalen som passer best. Fastprisavtalen binder deg til en leverandør i en periode på 1-3 år. Fordelen er at du alltid vet hvilken utgift du får.
Den andre metoden er standard variabel kraftpris, som følger utviklingen i markedet. Her plikter leverandøren seg til å informere 14 dager i forkant om endringer i prisforholdet, før det kan tre i kraft. Den tredje valgmuligheten er en avtale som går ut på en markedspris eller spotpris som er fastsatt av kraftbørsen Nord Pool. Denne er lik og hentes ut av Konkurransetilsynet hver uke som referanse. Det man imidlertid skal være obs på er at mens spotprisene er lik for hver leverandør, kan påslagene variere mye. Dette kan man enkelt sjekke på Konkurransetilsynets kraftprissjekk.
5. Nå har du kommet deg gjennom den informative og generelle delen av kraftpris-strukturen, og neste steg blir altså å skaffe seg et mer detaljert bilde av hvilke avtaler som passer for deg.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: