Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Julie Schlichting og Sjur Holte i deres nåværende leilighet på Lund (Foto: Simon Lynau)
Julie og Sjur fra Kristiansand er blant dem som ser på muligheten til å oppfylle boligdrømmen sin i nær framtid. Sørnett samlet inn råd fra fire relevante kilder for å gi paret det beste utgangspunktet når deres boligjakt starter.
Simon Ferdinand Lynau
Publisert: 25.06.2022 kl 07:01
Julie Schlichting og Sjur Holte er et ungt par fra Kristiansand. Om ikke lenge skal de, slik som mange andre unge, ta steget ut i boligmarkedet for å kjøpe sin første bolig. Nordmenn har nemlig scoret høyt på listene i Europa når det kommer til boligkjøp av unge. 54 prosent av nordmenn mellom 16 og 24 år bor i en eid bolig, mens 81 prosent av Norges totale befolkning eier bolig. Tallene kommer fra statistikk i fra SSB fra 2018 og 2021. Banksjef Rune Meås Nilssen bekrefter at mange unge i Kristiansand også følger denne trenden. Julie og Sjur ser på en langsiktig plan, men mye er allikevel usikkert for dem når det kommer til boligmarkedet, sparing og kjøps- og salgsprosessen.
Paret har leid i flere år og de har begge merket frustrasjonene over det å leie bolig. - Det føles litt som å hive pengene ut av vinduet, og du har ingen mulighet til å kunne pusse opp som du vil, fortalte Sjur Holte. - Her vi leier nå er vi heldige, for her kan vi henge opp bilder, men slik er det ikke overalt, utdypte Julie Schlichting. Sjur fortalte at de lenge hadde tenkt på å kjøpe egen bolig. Paret forklarte at de flere ganger har vurdert å gå på visning for å prøve seg frem i prosessen, men så langt hadde de ikke gjennomført dette. - Vi liker å se rundt etter bolig på Finn.no som hobby, Vi ønsker oss noe i nærområdet her i Kristiansand, fortalte Julie. Hun innrømte at de ikke helt vet hvordan de skulle gå videre herfra.
[img235441_2LF]
Hvordan finner du drømmeboligen?
[img235441_3RS]
Kristine Berthelsen er 21 år og har nylig kjøpt sin første bolig. Hun fortalte at selve letingen var en krevende prosess og hadde full forståelse for at Julie og Sjur syntes at jakten på bolig kunne være krevende å forstå seg på.
Berthelsens råd til Julie og Sjur er:
- Når du leter etter et sted å kjøpe, lag en liste med tre hovedting som boligen må ha. Typ sentral beliggenhet, terrasse, oppvaskmaskin osv. Velg også fem ting som ikke er et "must", men som er et pluss om finnes. Med denne metoden sorterer du fort vekk det som ikke funker når man leter
Angående dette fortalte paret at de har satt seg noen veldig spesifikke krav. Blant annet skulle de ikke ha en åpen stue og kjøkken-løsning. Sjur ønsket seg en stor hage slik som han hadde hjemme i Kragerø, mens Julie drømte om å male en vegg lilla.
[gallery type="slideshow" link="none" size="large" td_select_gallery_slide="slide" ids="235542,235540,235539"]
Julie går på fagskole, og sikter skuta mot å bli styrman og deksoffiser, etter utdanningen. Dette ville hjelpe paret til å spare opp nok egenkapital. I tillegg til å spare til bolig, hadde de et mål om å ha kjøpe seg bil også. Dette kunne åpne mulighetene til å se på boliger som ligger lenger unna arbeidsplass i fremtiden. - Når vi begge er i arbeid er det jo egentlig bare å begynne å spare. Få lagt så mye som mulig til side, forklarte Sjur angående den økonomiske strategien.
Delmål og egen økonomi
[img235441_4RM]
Marie Olaussen er journalist og forfatter av boken "Hvordan bli rik på et år" fra 2021. Sørnett tok kontakt med Olaussen for å få tips som kunne hjelpe Julie og Sjur med å realisere boligdrømmen. Da hun ble spurt om hvordan paret kunne få ordnet seg en bil før de skaffet seg bolig hadde Olaussen en plan fremover for dem.
Olaussens råd til Julie og Sjur er:
Del sparemålet opp i delmål. Hvis målet er en egenkapital på 300.000 kroner, kan hvert delmål være 50.000 kroner. Eventuelt 10.000 kroner - og da må feire bittelitt hver gang de når et delmål.
Det skal være lavterskel for å kunne drømme.
[img235441_5RM]
Julie og Sjur var begge klar over at boligkjøp kunne bety et raskt hopp inn i voksenlivet for dem. - Nei det er jo et stort ansvar å eie, og det blir mange år med nedbetaling. Mye forpliktelser ser vi for oss, fortalte paret. Julie og Sjur kunne fortelle at de kjente flere som har kjøpt i ung alder. Dette forklarte assisterende banksjef i Sparebank 1, Rune Meås Nilssen, at ikke var unormalt. Han fortalte at mange unge kunne føle på et press både når det kommer til kjøp av bolig og rent økonomisk.
- Det vi ser er at det er mange som har begynt tanken på boligdrømmen, som forteller oss at andre på sin alder allerede har gjennomført dette. Flere kjenner nok på presset om at man burde eie hus innen man er 25, hvis ikke har man liksom "ikke klart det". Dette mener vi er feil og at man må følge sin egen vei og situasjon. Kanskje eier man ikke sin første bolig før man er 30, og det går helt fint. En stor del av jobben vår med unge boligkjøpere er å råde dem realistisk utifra den nåværende situasjonen deres, uten å knuse drømmene. Det er ikke alle som hele tiden stiller økonomisk optimalt, men vi vil gjerne råde dem til hvordan de kan komme seg dit.
Nilsens råd til Julie og Sjur er:
- Om man er usikker på hvordan man ligger an, kan man komme inn til banken for rådgivning. Man må ikke ha alt på stell før man tar kontakt.
Uforutsette kostnader og utfordringer etter boligkjøpet.
[img235441_6RM]
Helene Kring Pedersen var for tiden i gang med salget av boligen sin i Kristiansand, og så nå etter sin nye i Oslo. Når hun har fått kjøpt vil dette bli hennes tredje kjøpte bolig så langt. Pedersen har mye erfaring med boligkjøp, da hun selv kjøpte sin første bolig i en alder av 21. Pedersen mente at det var viktig å huske at utfordringene ikke sluttet ved selve boligkjøpet.
- I et borettslag kan de plutselig finne å si at de skal pusse opp alle badene etter at du har flyttet inn. Slike tiltak kan fort gå ut over felleskostnadene.
Pedersens råd til Julie og Sjur er:
- Sjekk med megler og sørg for at han eller hun har gjort en god research angående hva som skal skje i boretslaget i nærmere, men også fjernere, fremtid. Når du er på visning bør du sjekke alle de små rare tingene som du eller aldri tenker på. Slik som: Hvor gammel er døra og karmene, hvordan er det med parkeringsplasser, og så videre. Oppussingen av dette er noe som fort kan skape uforutsette kostnader og hodebry.
Helene Pedersen og Rune Mens Nilssen pratet om flere bolig-relevante temaer. Hør deres meninger om banklån og situasjonen til dagens unge boligkjøpere her:
https://youtu.be/DvyJv1zEcfw
Julie og Sjur var overrasket over at så mange ønsket å hjelpe dem i boligjakten deres. De syntes spesielt at det var en god ide med en bufferkonto og å sette seg opp økonomiske delmål fremover. Sjur fortalte at de skulle se på å sette opp noen realistiske mål som de sammen kunne klare å nå. Paret skulle se nærmere på rådene de hadde fått når tiden for boligkjøp begynner nærmer seg. Ellers vil dagene deres videre gå i å fullføre utdannelse og å titte videre etter drømmeboligen på nettet.
[img235441_7LF]
JEJUNE med rykende fersk debutskive: