Sørnett

Flyttet til England for å spille fotball: - 99,9 prosent slår ikke gjennom

KLAR TALE: - Vi skal holde oss i Tippeligaen, sier Henrik Breimyr. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

KLAR TALE: - Vi skal holde oss i Tippeligaen, sier Henrik Breimyr. (Foto: Jonas Borge Svendsen)

Starts nyeste tilskudd Henrik Breimyr (21) har ikke hatt en enkel vei i fotballkarrieren. Nå er han på plass på Sørlandet, og blir en av Starts viktigste spillere i sesonginnspurten.

Publisert:

Som fireåring reiste Henrik Breimyr og familien over til England, og allerede etter kun et år begynte han på sitt første fotballag.

- Jeg begynte på det lokale lage der jeg bodde. I England er det speidere overalt som ser etter fotballtalenter. Jeg gjorde det ganske godt der, så etter kun noen år ble jeg invitert til å prøvespill for Fulham. Det var da jeg bestemte meg for å bli skikkelig god i fotball, forteller midtbanspilleren til Sørnett.

Sørnett møter Breimyr ved Sparebanken Sør Arena. Han er akkurat ferdig med dagens fotballtrening, men tar seg tid til en liten fotballprat på formiddagen.

 

Vanskelig tid i England

Han kom til Start fra førstedivisjonsklubben Bryne i sommer. Han har kommet rett inn i laget, og har vært en av gultrøyenes mest stabile spillere siden overgangen.

Men veien til Tippeligaspill har ikke vært lett for rogalendingen.

- Tiden min i England var ikke lett. Der borte er det slik at man får en ettårskontrakt etter hver sesong hvis man imponerer. Jeg spilte i London-klubben Fulham fram til jeg var 14 år, men så fikk jeg beskjeden fra klubben at de trodde jeg ikke kom til å bli noen god fotballspiller, forteller Start-spilleren.

Dermed måtte Breimyr finne seg ny klubb, og neste stopp ble Reading.

- Jeg var der i to år før jeg igjen fikk samme beskjed.

- Hvordan er det å få slike beskjeder i så ung alder?

- Det er veldig tungt. Jeg tok det verst første gangen i Fulham da jeg var 13-14 år og tenkte at hele verden skulle falle sammen. Men jeg husker jeg fikk en spørsmål fra min far om jeg var en bedre fotballspiller nå enn før jeg signerte. Det var jeg jo, så jeg bestemte meg for å jobbe enda hardere. Det er ikke så viktig hvor god man er som 14-åring. Alle jeg kjenner fra tiden i England som var skikkelig gode spiller ikke fotball lengre, sier Breimyr.

[faktaboks]

 

Flyttet tilbake til Norge

Da Henrik ble 18 år gammel, spilte han fast på norges G18-landslag, og turen gikk videre til Norge og tippeliga-klubben Viking.

- Jeg var glad for å komme tilbake til Norge, men jeg lærte likevel utrolig mye under årene mine i England. Man spilte under press hele tiden med tanke på det å imponere treneren og få ny kontrakt. I tillegg er treningskulturen der borte veldig bra, sier Breimyr.

Etter kun et halvt år i Viking gikk turen videre til Bryne der han har spilt i tre sesonger. I sommer

bestemte Start for å hente rogaledningen som erstatter for Solomon Owello.

 

Skryter av Start

Breimyr han kun vært noen måneder i Start, men har funnet seg godt til rette og skryter av det arbeidet klubben gjør.

- Jeg vil faktisk påstå at jeg har lært mer her på kun to uker, enn det jeg lærte tilsammen i mine tre år i Bryne.

- På hvilken måte da?

- Her er det veldig mye fokus på utvikling og tilbakemeldinger fra kamp og trening er veldig detaljert.

Start har i de siste årene fått kritikk fra lokal media og supportere for ikke å bruke nok Sørlands-talenter. Det synes Breimyr er feil, og sier man kan se tilbake på forrige kamp mot Lillestrøm.

- Det er mange unggutter som får prøve seg her. Vi startet med to 17-åringer forrige kamp. I tillegg er veldig mange med på trening. Der blir de vurdert på lik linje som alle andre, så jeg tror ikke det kan klages på talentsatsingen i klubben nå. Det viktigste for deres utvikling er jo at de får trene med laget og får vise treneren hva de kan, forteller midtbanespilleren.

[slideshow id=554]

 

Egentrening er alt

Når Sørnett møter Breimyr har han allerede trent to timer med fotball og en time styrketrening. Han forteller at fotballspillere ikke kun møter opp til noen timer med fotballtrening for så og dra hjem for dagen.

- Det er mye mer som ligger bak. Her om dagen møtte jeg til trening klokka åtte, og var i styrkerommet å varmet opp til halv ni. Deretter hadde vi to timer fotballtrening med laget. Etter trening stikker jeg opp for å få i meg mat samtidig som jeg ser kampen vi spilte i helgen for å analysere hva vi kan gjøre bedre til neste kamp. Etter dette dro jeg å trente styrke frem til klokka halv fire, forteller Start-spilleren.

- Jeg ligger nok på rundt 20 timer med trening i uken. Men jeg kommer også med den innstillingen at jeg ikke bare er her for å trene. Jeg vil bli bedre, ellers blir all treningen meningsløs.

Da Henrik var yngre var han ikke bedre enn de andre han spilte på lag med, men han jobbet hardere og var strukturt med egentreningen sin.

- Egentrening er ekstremt viktig. Jeg bruker minst én time på det hver dag. Når det gjelder egen utvikling har det alt og si. Det er heller ikke nok trening i den organiserte trening, så skal man bli sikkelig god må man trene mer enn en og en halv time.

 

- Vi tar nok poeng

Det nærmer seg sesongslutt for Start. Laget ligger for tiden nærme nedrykksstreken, men Breimyr er postiv med tanke på at laget skal ta nok poeng til å holde seg i den øverste fotballdivisjonen.

- Vi har hatt en poitiv kurve de siste kampene, og spilte veldig bra sist mot Lillestrøm. Jeg tror vi tar nok poeng til å holde oss i Tippeligaen.

Start møter Vålerenga borte fredag kveld. Sørlandsklubben er et poeng over sikker plass når det gjenstår fem kamper igjen av årets sesong.