Sørnett

Fra journalist til forfatter

Kristin Øygarden fra Norsk Forfattersentrum avdeling Kristiansand (t.v) og forfatter Mette Karlsvik (t.h) Foto: Esben Sand Aasen

Kristin Øygarden fra Norsk Forfattersentrum avdeling Kristiansand (t.v) og forfatter Mette Karlsvik (t.h) Foto: Esben Sand Aasen

Mette Karlsvik syntes det ble kjedelig å jobbe som journalist. Kjærligheten til det poetiske språket førte henne til forfatterskapet.

Publisert:

Fylkesbibliotekene i Agder og Norsk Forfattersentrum avdeling Kristiansand inviterer til forfatterturné denne uka. Med seg har de forfatteren Mette Karlsvik (33) fra Kristiansund. Hun er i gang med å etablere seg på forfatterkartet i Norge. Forfatteren har blant annet utdannelse i journalistikk og har jobbet som journalist i flere år.

- Jeg begynte som journalist i en lokalavis i Kristiansund da jeg var yngre, men etterhvert så ble det rett og slett litt kjedelig, forteller Karlsvik.

Rundt tusenårsskiftet begynte hun å se på bøker som kunstobjekter og begynte på Skrivekunstakadamiet i Bergen.

- Jeg begynte der fordi jeg utviklet en interesse for poetisk språk og det å kunne prøve seg fram. Jeg fikk et behov for å utfolde meg mer, sier hun

Karlsvik debuterte som fortfatter i 2005. Debutboken Vindauga i matsalen vender mot fjorden ga henne Tarjei Vesaas' debutantpris og hun fikk en god start på forfatterkarrieren. Siden den gang har det blitt nye bokutgivelser for hvert år som har gått. Og inspirasjonen til å skrive finner hun i selve prosessen.

- Inspirasjonen får jeg ved å veksle mellom det å lese selv og skrive selv. Jeg stenger ting helt ute og begynner å visualisere. Samtidig så skapes det en stolthet når jeg skriver og det setter pris på, forklarer forfatteren.

Og til fremtidige forfattere der ute, så har hun flere tips om hvordan lykkes som forfatter.

- Gjør god reserch på forhånd og vær tro mot prosjektet du holder på med. Selv om det kommer til å dukke opp nye ideer når du allerede holder på med en annen idé, så fullfør alltid den ideen du holder på med før du begynner på en ny. Og for all del, logg av facebook og andre sosiale medier mens du holder på å skrive, råder Karlsvik.

Forfatterturneen fortsetter i morgen. Da kan hun bli sett og hørt på Kvadraturen Skolesenter i Kristiansand på formiddagen og på Farsund Bibliotek i morgen kveld.