Klargjør siden...
Sørnett

Fra Samfundet til islam

På besøk: Sarah Johnsen (22) var på besøk hos Sørnett radio, for å fortelle oss hennes historie.

På besøk: Sarah Johnsen (22) var på besøk hos Sørnett radio, for å fortelle oss hennes historie.

For seks år siden tok Sara Johnsen (22) fra Kristiansand et stort steg i livet, da hun trosset familie og venner, brøt ut av den kristne menigheten Samfundet og konverterte til islam.

Publisert:

- Samfundet er utrolig lukket, de spiller på at man skal være med seg og sine. De er ikke inkluderende, sammenlignet med mange andre menigheter. De holder seg unna de utenfor resten av samfunnet, for at de ikke skal bli påvirket fra utsiden, forklarer alenemoren til Sørnett.

Flere i familien til Sarah er fortsatt medlemmer av menigheten, og det har ført til problemer i det private liv for kristiansanderen.  

- De i familien som er medlemer synes det er svært trist at jeg har brutt ut. De ser på valget mitt som om jeg skulle gå ut på den "gale veien". Veien til helvete, rett og slett, forteller hun litt oppgitt.

Hun legger vekt på at hun er en voksen jente, som må få lov til å velge hva hun selv vil, men det er flere familiemedlemmer som har brutt kontakten helt.

- Jeg syns det er trist. Religion er kun en del av hvem du er, det er ikke en hel person, og jeg syns ikke man skal dømme en person utfra hvilken religion man har. Spesielt trist er det når man gjør dette med folk man har vokst opp med og er i familie med, sier hun videre.

Konverterte til islam

Etter et år uten noen religiøs tilhørighet, valgte Johnsen å konvertere til islam, noe som førte til sterke reaksjoner fra familie, venner og andre. Hun har hele tiden vist at hun var en religiøs person, men på det tidspunktet viste hun ikke hva hun trodde på. Så ble hun introdusert for islam, og da skjønte hun det med en gang.

- Jeg har aldri trodd på at Jesus er en Gud, men heller en profet. Jeg føler også at Koranen kontra Bibelen ikke er forandret, den er skrevet for 1400 år siden og Koranen står fortsatt likt som på den tiden.

Johnsen gikk gjennom store forandringer både i miljø og i levemåte, men sier at hun har funnet en balanse nå som gjør at hun har det mye bedre som menneske.

- Når jeg først ble muslim, var jeg veldig konservativ, og da var det store forskjeller. Nå føler jeg at jeg har blitt litt mer liberal, og da er det ikke så mange forskjeller. Det er noen praktiske ting i hverdagen og tankegangen min på diverse saker som har forandret seg.

Jeg begynte med hijab nesten med en gang, fordi jeg følte at jeg trengte å vise meg som muslim. Alle kjente meg som en kristen jente, og jeg trengte å vise at jeg ikke var det lenger.

Mottakelsen

Johnsen var spent på mottakelsen blant muslimer, men den var bedre enn forventet.

- Noen tar veldig godt imot deg, mens andre er litt skeptiske til grunnlaget for at man har valgt å konvertere. Totalt sett vil jeg si at jeg ble tatt veldig godt imot, sier Johnsen.

Det har vært flere historier i mediene i det siste om mennesker som bytter religion, og som har blitt påvirket av ekstremistiske miljør. Johnsen opplevde det samme, men det gikk fort opp for hun hvilke mennesker hun burde høre på, og ikke.

- Jeg befant meg mye i Oslo på dette tidspunktet, og det var mange som ønsket å påvirke meg. Jeg oppdaget heldigvis fort hvem det var som var ekstreme i holdningene sine, og jeg fikk høre av enkelte at Vesten bare var ond og at man måtte holde seg unna alle som ikke var muslimer. Enkelte kunne faktisk gå så langt som til å hinte om at de sympatiserer med IS og andre ekstremgrupper. Når dette ble tatt opp skjønte jeg at dette var folk jeg burde kutte ut.

Hijab-perioden

Hijab er et hodetørkle for muslimske kvinner, noe som skal stå for dyd og moral, i følge islamsk lovfortolkning. Dette var et stort dilemma for Johnsen, som lenge slet med å vite hvordan hun skulle forholde seg til hodeplagget. Fortsatt er hun ikke sikker på hva hun ønsker å gjøre.

- Jeg begynte med hijab nesten med en gang, fordi jeg følte at jeg trengte å vise meg som muslim. Alle kjente meg som en kristen jente, og jeg trengte å vise at jeg ikke var det lenger. Etterhvert følte jeg at jeg ikke var god nok til å stå for hijaben, for med en hijab kommer også ansvar. Man skal representere Islam, men jeg følte at jeg ikke var god nok til det. I ettertid har jeg angret på at jeg har tatt den av, så får vi se hva som skjer i fremtiden.

Johnsen opplevde at mange ikke vet hva hijaben betyr. Reaksjonene fra omgivelsene var store når Johnsen først begynte med det.

- Familien min tok det ikke greit i det hele tatt, for da kunne folk plutselig se at jeg var muslim. Hijab er et stort tema i Norge, og det er dessverre sånn at det ofte er forbundet med noe negativt. De fleste vennene mine har støttet meg hundre prosent gjennom alt. Mamma har alltid støttet meg, men hun har alltid hatt et problem med hijaben. Resten av familien er lettet over at jeg har tatt den av, for de tenker på undertrykkelse, når de ser den.

Orket ikke fortsette med bloggen

Sarah drev i mange år en populær blogg, hvor hun gikk under navnet "lykkeligsommamma". Her blogget hun hovedsakelig om sin rolle som mor, og om livet sitt. Men også hun fikk oppleve at kommentarfeltene på slike blogger ofte kan være grusomme. Hun valgte å legge ned bloggen.

- Det begynte med press og hat fra folk, men det må man regne med. Det var når truslene mot meg og familien min begynte å komme at jeg skjønte hvor drøyt alt var. Det kom også endel personlige ting om meg, som jeg ikke ville ha ut på nett. Men det var spesielt da kommentarene om barna mine kom, det ble tøft. Det var tungt å lese. Noen av tingene som ble skrevet om barna mine var helt forferdelige, og jeg ønsker ikke at de skal vokse opp med så mye hat mot seg. Det var nok den største grunnen til at jeg valgte å legge ned bloggen.

En av de mildere kommentarene var denne: "Stakkars barn som må vokse opp med islam".

Når man er en kjent figur på internett, må man leve med at man blir kjent igjen overalt. Dette er en status og et press som Johnsen etter hvert ikke ønsket.

- Jeg kunne ikke gå i byen uten å bli kjent igjen. Jeg syns det var ukomfortabelt å få spørsmål om ting jeg hadde skrevet i bloggen. Når man sitter hjemme og skriver, er det ikke alltid man tenker over hva man faktisk skriver, og når folk konfronterer deg med det, følte jeg det veldig ubehagelig.

Sørnett har vært i kontakt med forstander i Samfundet menighet Sigmund Aamodt, men han ønsket ikke å kommentere denne saken.

Hør hele intervjuet med Sarah Johnsen her: