Sørnett

Fullt kjør for nødetatene den siste dagen av året.

Bildet er hentet fra Pixabay.com.

Bildet er hentet fra Pixabay.com.

Brannvesenet har hatt en hektisk periode i Desember, desember er nemlig den mest hektiske måneden i året. Det er også den tiden hvor det koker på kjøkkenet i mange hjem i Kristiansand. Siste dagen i året blir også feiret og nødetatene må trå til.

Publisert:

Tall hentet fra ssb.no viser til at i 2018 var det over 2000 utrykninger for brannvesenet i Kristiansand, 43 av disse utrykningene gjaldt husbrann. Det er ikke lenge siden år 2020 ble feiret inn verden rundt. Stearinlys blir tent og rakettene avfyrt, alkohol inntas og noen blir litt mer uvøren under en stor feiring som nyttårsaften er for noen.

 

[img199557_2LM]

Jan Røilid, brannsjef i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) forteller hvilke problemstillinger brannvesenet ofte møter på i romjulen og under nyttårsfeiringen. Brann i sammenheng med matlaging og bruk av levende lys blir påpekt som de mest sentrale faktorene ved brann. Julen er en tid hvor det koker på mange kjøkkener og noen steller også i stand opptil flere selskap med full oppvartning i akkurat denne tiden. Røilid påpeker også at brann i søppelcontainere er noe som hører nyttårsfeiringen spesielt med, dette er knyttet til bruken av fyrverkeri.

 

Vi ser at alkohol og rusmidler er delaktig som årsak til en del av våre utrykninger, forteller Jan Røilid. 

 

 

Nødetatene har en livsviktig jobb, nyttårsaften er den dagen i året hvor det er flest utrykninger på landsbasis for alle nødetatene. Derfor er god kommunikasjon seg imellom svært viktig. Røilid forklarer at det er spesielt trykk på politiet på denne spesielle dagen og natten. Det er også måneden Desember hvor det er høyest frekvens av branner sett over en lenger periode. 

Hvilke årsaker forårsaker flest utrykninger for brannvesenet? 

Jan Røilid forteller at automatiske brannalarmer fra bygg med direkte tilkobling til brannvesenet utgjør rundt 50% av alle deres utrykninger. Men av reelle hendelser så har de en gradering som lyder følgende:

Nr. 1. Trafikkulykker, der brannvesenet hadde 103 utrykninger i 2018. 

Nr. 2. Brann i bygning, det var det 100 hendelser av i 2018. 

Nr. 3. Branntilløp på komfyr, hvor det var 97 hendelser av i 2018.

Nr. 4. Helseoppdrag, der hadde de 97 utrykninger i 2018. 

 

Det var en brann i en tomannsbolig, som Røilid kunne se fra sitt eget stuevindu da alarmen gikk. Det sitter godt i hukommelsen forteller Røilid.

 

Røilid har en spesiell hendelse han husker ekstra godt, det var en nyttårsfeiring på tidlig 2000-tallet. Det var en brann i en tomannsbolig, som Røilid kunne se fra sitt eget stuevindu da alarmen gikk. Det sitter godt i hukommelsen forteller Røilid. Brannen var forårsaket av fyrverkeri. Den samme nyttårsaften hadde også brannvesenet 15 mindre brannmeldinger, flere av disse var på grunn av brann i søppelcontainere. 

I Kristiansand er det ikke lov til å fyre opp fyrverkeri innenfor kvadraturen, det er heller ikke lov til å fyre opp fyrverkeri etter nyttårsaften uten spesiell tillatelse fra kommunen og brannvesenet. I skrivende stund hører jeg fortsatt raketter som blir skutt opp over Kristiansand. 

Jan Røilid syntes at nyttårsfeiringen 2020 var av det rolige slaget. Det var to bilbranner, en pipebrann, en søppelcontainer og brann på grunn av noen trepaller som oppsummerte årets siste døgn i KBR- Regionen. 

Folk er alltid litt ekstra snille og glade rundt juletider og nyttårsaften, forteller Valbeland. 

 

[img199557_3LM]

Restaurant/barsjef  på Dis-nattklubb i Kristiansand, Sofia Valbeland. Bekrefter at nyttårsfeiringen gikk relativt rolig for seg. Dis-nattklubb er veldig fornøyde med den store feiringen. Folk er alltid litt ekstra snille og glade rundt juletider og nyttårsaften, forteller Valbeland. 

 

Dis-Nattklubb hadde hele 300 gjester, som betyr fullt hus. Dis er en av de få nattklubbene i Kristiansand kommune som tilbyr et utested med aldersgrense 18 år. Selv om det er yngre voksne som drar dit følte ikke Dis noe på at det var mer “bråk” enn vanlig. Som skrevet tidligere så er det viktig med et godt samarbeid mellom nødetatene, dette gjelder også samarbeidet med nødetatene og utelivet i Kristiansand spesielt på en kveld på nyttårsaften hvor mye alkohol blir konsumert. Sofia Valbeland forteller at politiet er ofte rundt i området hvor Dis ligger og de er godt synlige. Hun fortsetter også med at kommunikasjonen og samarbeidet deres er svært godt. 

 

 

https://youtu.be/MmFP2ouhvKw

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand