Sørnett

Hvorfor ikke tidligere avganger på søndager?

Det kan være tilfelle at du må vente til kl.9 eller senere på søndager hvis du vil ta buss fra sentrum.
 Foto: Espen Seglem Wekre

Det kan være tilfelle at du må vente til kl.9 eller senere på søndager hvis du vil ta buss fra sentrum. Foto: Espen Seglem Wekre

Om man sammenligner de tidligste tidspunktene for avreise med kollektiv buss på søndager i Oslo og Kristiansand, vil man se en stor forskjell. Hva er grunnen til dette? Fagleder av produksjon i Agder Kollektiv Trafikk Steinar Moberg Bjorøy mener det har en logisk forklaring.

Publisert:

Steinar Bjorøy i AKT mener man ikke uten videre kan sammenligne busstilbudet i Kristiansand og Oslo.
 Foto: Espen Seglem Wekre

Steinar Bjorøy i AKT mener man ikke uten videre kan sammenligne busstilbudet i Kristiansand og Oslo. Foto: Espen Seglem Wekre


Busstider på AKT kontoret.
 Foto: Espen Seglem Wekre

Busstider på AKT kontoret. Foto: Espen Seglem Wekre

De fleste henvendelsene AKT mottar angående søndagsrutene er fra sykehusansatte.
 Foto: Espen Seglem Wekre

De fleste henvendelsene AKT mottar angående søndagsrutene er fra sykehusansatte. Foto: Espen Seglem Wekre

Den første avreisen fra Borghilds vei er ikke før kl. 09:53 på søndager.
 Foto: Espen Seglem Wekre

Den første avreisen fra Borghilds vei er ikke før kl. 09:53 på søndager. Foto: Espen Seglem Wekre

Statistikk over bussreiser for AKT.
 Foto: Espen Seglem Wekre

Statistikk over bussreiser for AKT. Foto: Espen Seglem Wekre

Bjorøy jobber med ruteplaner, oppfølging av bussoperatører som kjører for AKT, samt tekniske systemer rundt ruteproduksjonen.

- Rutetilbudet er så godt som mulig tilpasset markedet, og vi skal ha et best mulig busstilbud for flest mulig, forteller Bjorøy.

- Hvorfor går ikke bussene tidligere på søndager?

- Vi må prioritere midlene, hvor man skal bruke pengene, hvor man skal kjøre buss, og hvilken tid man skal kjøre. Søndag formiddag er det veldig få som skal ut å reise, så det er bakgrunnen for valg av tid, sier Bjorøy.

Om du skal reise med kollektivt i Kristiansand på søndags morgenen må du fort vente til 9-tiden for avreise, noen steder enda senere enn dette. Skal du reise med buss til sentrum fra Borghilds vei busstopp, er det ingen avreiser før kl. 09:53 på søndager.

- Det er jo ingen som skal på skole på søndag, det er veldig få som skal på jobb, og det er lite fritidsaktiviteter som foregår tidlig på søndag, og butikker er stengt, sier Bjorøy.

- Hvem er det eventuelt som må reise på søndag morgen og kunne hatt nytte av tidligere avreiser?

- Det er noen folk som skal på jobb, de som jobber skiftarbeid, for eksempel sykehus er en stor arbeidsgiver, sier Bjorøy.

- Hva kunne man ha gjort da?

- Man kunne satt opp rute til sykehuset på søndag morgen, for eksempel fra Kvadraturen til sykehuset, så hadde ikke det kostet så mye. Men da har du kun dekket strekningen mellom Kvadraturen og sykehuset. Vi hadde vært nødt til å sette opp hele rutenettet hvis det skulle hatt noe effekt siden ikke alle på sykehuset reiser fra samme plass, sier Bjorøy.

Bjorøy forteller at de ikke får noe særlig med klager eller henvendelser fra folk, men at de som henvender seg stort sett er sykehusansatte som deler frustrasjonen sin.

I Kristiansand er det ingen kollektiv transport i sentrum før kl. 9. I Oslo starter avreisene nesten 3 timer tidligere enn dette, da de første turene allerede går i 6-tiden, samt at det er et enda større nattbuss-tilbud i hovedstaden.