Sørnett

Gir regnvær og husmødre skylda

Folk vil ha ekte smør på brødskiva. Tine Meieriet klarer ikke å levere nok til dagligvarebutikkene.

Folk vil ha ekte smør på brødskiva. Tine Meieriet klarer ikke å levere nok til dagligvarebutikkene.

Det kan være lett å konkludere med at lavkarbo er årsaken til at butikkhyllene er robbet for smør. Men ifølge Tine Meieriet er trenden kun en flis i hoggstabben.

Publisert:

- Etterspørselen har skutt i været, opplyser kommunikasjonssjef Olav Håland i Tine SØR og VEST.

Salget på ekte smør har økt med om lag 25 prosent de to siste årene. I 2010 steg etterspørselen av smør med 12 prosent. Så langt i år viser salgstall at 2011 vil bli et like godt smørår som i fjor.

Dårlig gresskvalitet

Håland mener lavkarbotrenden som har rullet i media den siste tiden er bare én av årsakene til smørmangelen.

- Folk har blitt flinkere til å lage mat fra bunnen av de siste årene. I stedet for å bruke halvfabrikkerte produkter, bruker de ekte smør og råvarer, sier han.

Lavkarbo- og husmortrenden er én side av saken. I tillegg nevner Håland at lange nedbørsperioder har skylden for smørtørken.

- Regnværet har påvirket mattilførselen til kyrne. Det har ødelagt kvaliteten på gresset, og hindret melkeproduksjonen i å være på topp, forklarer han.

Ringvirkninger

I snitt har kyrne levert to prosent mindre melk de to siste årene. Dette gir ringvirkninger på salget mener Tine Meieriet.

-  Små marginer gir stort utslag på smørproduksjonen, sier Håland.

Han påpeker at det høye salgstallet har ført til utfordringer for dem.

- I august og september har vi slitt med å få tak i nok melk fra bøndene. Dette har påvirket produksjonen av smør og andre meieriprodukter, sier han.

Takler utfordringen

Meieriet ser imidlertid ikke på smørmanglen som et stort problem foreløpig.

- Dersom etterspørselen fra kundene fortsetter å stige, blir det utfordrende å levere nok smør til butikkene. Samtidig merker vi at melketilgangen øker for hver dag. Vi tror situasjonen bedrer seg, sier Håland.

Han påpeker at det er "ekte" meierismør dette gjelder. Ikke margarin.