Sørnett

Godtar store tap

ILLUSTRASJON: Nettpoker er blitt vanligere for unge nordmenn. Foto: Bjørn M. Thorvik

ILLUSTRASJON: Nettpoker er blitt vanligere for unge nordmenn. Foto: Bjørn M. Thorvik

Jaget etter å vinne tilbake tapte penger tar kontroll over rasjonell tankegang.

Publisert:

Kristiansand: - Definisjonen av en spilleavhengig er en person som opplever at spillet får makt over seg, de mister kontrollen og klarer ikke å slutte. Karakteristiske trekk ved de som driver med pengespill er at de taper en sum penger og i stedet for å stoppe, jager de tapet i en irrasjonell tro om å vinne pengene tilbake, sier Trond Aspeland, som er daglig leder ved Hjelpelinjen.

Avhengighet av nettpoker har de siste årene ført til psykiske og økonomiske problemer for mange mennesker. Grunnen til at prosenten på antall avhengige innen poker de siste årene har økt betraktelig er at unge folk lett kan få adgang til spillesider fra sitt eget rom hjemme, og gjøre det om til et aggressivt Casino.

Tillater seg store tap
- Spilleavhengighet er en form for sosial isolasjon. Det handler nødvendigvis ikke om penger. Det er ikke det som er grunnen til at folk blir syke, sier Aspeland før han fortsetter:

- Poker er et spennende fenomen hvor spillerne forsøker å mestre et system som skal gjøre at de kan bruke det til en biinntekt. Pokerspillerne kan tillate seg å tape store summer for å kunne oppnå denne mestringsfølelsen, mener Aspeland.

Aspeland tror grunnen til at mange begynner å spille poker er at det blir sett på som maskulint og tøft.

- Det kan se ut som at pokerspillere er unge oppegående personer og har evne til å tenke rasjonelt i akademiske situasjoner, men som undervurderer flakselementet i poker, konstaterer Aspeland.

Ikke i poker pengene forsvinner
Andreas Høivold fra Kristiansand har livnært seg på poker i mange år, og mener at en vinnende pokerspiller ikke nødvendigvis trenger å være spilleavhengig.

- Etter mine erfaringer kan man i teorien si at poker er avhengighetsdannende, men det er ikke her problemet ligger. De jeg kjenner i pokermiljøet av pokerproffer som kan plasseres under begrepet “spilleavhengig” bruker mye penger på andre spill som tipping, og det er her pengene forsvinner, sier den suksessfulle pokerspilleren.

Han startet med poker fordi spillet var en utfordring hvor man aldri blir kan bli helt utlært.

[img34370_2RS]

Etter å ha vunnet store premiepenger i EPT Dortmund (672 000 euro) og Poker Million London (250 000 dollar), har Høivold nå bosatt seg i Las Vegas for å fortsette med poker på heltid.

- Det fungerer veldig dårlig å leve av turneringspoker i et land hvor det ikke er lovlig, så derfor flyttet jeg til Las Vegas.

Pokermiljø i Kristiansand
På spørsmål om det er pokertilbud her i Kristiansand svarer Høivold følgende:

- Et pokermiljø vil man finne i Kristiansand som i alle andre byer i Norge, det vil det alltid være selv om det er lovlig eller ikke.

Sørnett tok kontakt med en sentral aktør i det ulovlige pokermiljøet i Kristiansand, men vedkommende ville verken stille til intervju eller kommentar.