Sørnett

- Gud har større verdensproblemer enn homofili

Håvard Bjørnerem kom ut av skapet som 16-åring. Foto: privat

Håvard Bjørnerem kom ut av skapet som 16-åring. Foto: privat

Vi lever i en verden hvor det i flere land er ulovlig å elske den man vil. Homofili i Norge er noe mindre tabubelagt enn tidligere, men flere opplever fortsatt hat for deres legning. Derfor må vi fortsette å sette et lys på det.

Publisert:

Håvard Bjørnerem (23) som kommer fra en liten øy utenfor Molde, har alltid visst at han var noe annerledes enn andre. Jentene fanget aldri hans store oppmerksomhet og da han var seksten år gikk han ut som homofil.

- Jeg har på en måte alltid visst det, men når jeg fikk låne pcen til søsteren min, og søkte opp litt sånn «shirtless men» var det ganske klart at jeg likte det jeg så. Også likte jeg ikke jenter, det er et stort tegn, sier Bjørnerem.

Hvordan opplever du å være homofil? 

- Altså, dette er litt morsomt, men det er alltid noen andre som har hatt et problem med min legning, eller min oppfatning av egen legning. Enten så er de bare homofober, og det skal de da få være, det er vel ikke mitt problem. Eller så er andre så sinnsykt opptatt av at jeg må være stolt av meg selv, det har skjedd så mange ganger på fylla at folk nesten griner på skuldrene mine og sier at de bare håper jeg har det bra og at jeg ikke må bry meg om hva andre sier, forteller midsundingen.

Bergens tidende har nylig skrevet en sak om at en prest nektet et homofilt par å være faddere og sammenlignet homofili med pedofili. Hva tenker du om det?

- Uff. Den presten (og alle andre gamle, religiøse homofobene) dør før meg, og da kan jeg egentlig bare puste i bakken og tenke at om det var hjertesaken deres: Å nekte homofile å være faddere, så får de bare snu seg i graven når jeg sier at bokstavelig talt ingen bryr seg, vi har viktigere ting å gjøre, forteller Bjørnerem. Han legger til at pedofilianklagen er bare noe de i kirken bruker for å skjule over sine egne mesterverk hos sine katolske venner.

[img198549_2LM]

Bjørnerem mener at det blir for dumt å sammenligne homofili med pedofili, og sier at det er det siste steget i dumheten før de er tomme for argumenter.

- Men seriøst, det er bare en slags hersketeknikk, å sammenligne homofili med noe så tabu som pedofili, bare for å gjøre folk redde for å lære mer om homofili.

Bjørnerem identifiserer seg personlig som ateist eller humanist, og forteller at han har mange venner som tror på Gud og forteller at Gud ikke hater han. Morten Hegseth sa nylig "hvis det finnes en gud, så hater han ikke ­homofile". Hva mener du?

- Jeg er enig. Personlig er jeg ateist, eller kanskje humanist. Jeg tror ikke på en Gud. Gud har aldri skrevet noe selv, han har bare hatt folk som har skrevet på vegne av han. Om de var like sinnsyke som de som sier de hører Gud i dag, så vet jeg bare ikke hvor mye det bryr meg at en fyr skrev i bibelen at menn ikke skal ligge med menn.

- Om en Gud eksisterer, hadde han hatt mye større verdensproblem å takle enn at jeg liker menn, Bjørnerem

I flere religioner er det ulovlig å elske den man innerst inne elsker, fordi det ikke er av motsatt kjønn. Derfor er det flere som velger å leve en livsløgn, for å unngå å straffes for den man er.

- Vi er heldige som bor i Norge, det er så jævlig enkelt å være den man er her. Det er fortsatt nok hat i kristendommen til at religionen er farlige for homofile enda. Jeg skjønner ikke hvordan det går an å hate så mye, bunner ikke alle religioner ut i respekt for medmenneske og fred? Du må ikke drepe osv? Jeg tror bare religioner har gått for langt, forteller Bjørnerem.

Han legger til at jødedommen heldigvis har blitt bedre på det ser det ut til, det er vel mange homofile i Israel som har det bra? spør han, men understreker at muslimene sliter enda.

[img198549_3LF]

- Jeg tror i bunn og grunn, grunnen til at jeg har et slikt avstandsforhold til religion er på grunn av alt hatet der, jeg vil ikke at det skal definere noen sider ved meg, jeg vil ikke sammenlignes med noe som kan skape så mye hat, avslutter Bjørnerem.

Iselin Jørgensen (38) jobber som prest i Kristiansand domkirke. Hun tror at hat og hets ikke er direkte rettet mot homofili, men generelt ulike typer grupper som vi ikke kjenner så mye til.

- Jeg tror det handler om at vi møter frykt mot det vi ikke kjenner oss igjen i selv. Det som er litt annerledes og det handler ikke bare om homofili, jeg tror det går på ulike grupper og bevegelser.

[img198549_4LM]

Tror du Gud aksepterer homofile?

- Jeg klarer ikke å tro noe annet enn at Gud har skapt oss mennesker som vi er, og at han aksepterer det. Det er vanskelig å tro på en gud som ikke lar oss lov til å være den vi er og elske den vil elsker, forteller Jørgensen.

Hvorfor må vi fortsette å snakke om homofili og sette lys på det?

- Jeg vil jobbe så langt jeg kan innad i kristne miljøer fordi det er så skadelig å bli utestengt og ikke anerkjent for den man er. Derfor tenker jeg at det er viktig, avslutter Jørgensen.

Les også: Splittet om forbud mot homoterapi