Sørnett

Gult farevarsel sendt ut for Agder

Skjermbilde fra Yr av værmeldingen for torsdag 9. februar.

Skjermbilde fra Yr av værmeldingen for torsdag 9. februar.

Meteorologisk institutt har sendt ut et gult farevarsel for Agder. En klar oppfordring fra meteorologene; la båten ligge, og fest løse gjenstander.

Publisert:

Meteorologisk institutt melder om en vindfull torsdag på Agder denne uken. Det er blitt sendt ut et forvarsel på gult nivå, altså et moderat farevarsel. Det er ventet kuling ved havet og kysten. Dette gjelder for området på strekningen mellom Torungen og Åna Sira.

Indre strøk, ikke like utsatt!
- Det er områder som Vest-Agder, kysten og fjellet som er mest rammet. De indre strøkene er ikke like påvirket av kulingen, forklarer Martin Granerød, vakthavende meteorolog ved meteorologisk institutt.

For Kristiansand er det forventet vindkast opp mot 15 m/s, fra midnatt til kl. 07. I løpet av morgenen er det meldt svak vind og lett bris fra sørvest med vindkast fra 8 m/s, til 16 m/s, til ettermiddagen kl. 15.

Etter det tar vinden seg opp igjen kraftig. Det er forventet liten kuling fra vest med vindkast på 19 m/s, frem til kl. 16, før det tar seg opp mot 23 m/s, de neste to timene.

Ut mot kvelden fra kl. 21, begynner vinden å lette på, med en frisk bris fra nordvest med vindkast på 17 m/s, og ned til 12 m/s, ved midnatt.  

- Tjue m/s, er kraftig og er nok til at man ville kunne merke det mer en normalt, og det er kraftig nok til å kunne flytte på løse gjenstander, forteller Granerød.

Ifølge meteorologen, skal det ikke være noen grunn til bekymring over farevarselet. 

- Gult nivå er et ganske vanlig farevarsel, og noe man ikke skal bekymre seg over. Vi er også inne i en tid på året hvor de fleste har båten på land, pakket bort trampolinen sin og det er ikke mye blader på trærne. Dermed så tåler vi litt mer vind, sier Granerød.  

Men meteorologen kommer med en klar oppfordring!

- Har man planer for å ta en tur i båten, er det anbefalt å la den ligge. Sjøen kan bygge seg opp slik at det kan være farlig å være ute i småbåter. Har man løse gjenstander på eiendommen sin er det lurt å få sikret disse. Skal man kjøre på fjellet er det lurt å kjøre forsiktig, avslutter Granerød. 

[faktaboks]