Sørnett

Håper på helomvending i oljebransjen

National Oilwell Varco Norway (NOV) i Kristiansand og Søgne har tatt tunge grep, men ser tegn til bedring og et mer stabilt marked for 2018.

Publisert:

Administrerende direktør i NOV Norway, Frode Jensen, forteller at selskapet måtte ta tunge grep som følge av oljekrisen i slutten av 2014. Blant annet kutt av 2000 ansatte i Kristiansand og Søgne.

Etter tre magre år, har oljeprisen vært i konstant vekst siden juni 2017.
Jensen forteller at økt oljepris har gitt mer investering i bransjen og grunn til optimisme.

- Vi håper markedet holder seg stabilt. Når oljeselskapene tjener penger, investerer de i utstyr og tjenester vi leverer, sier Jensen.

Jensen informerer videre om at NOV har planlagt samme bemanning i år som i 2017.

Satser mer på offshore vindkraft og fiberkabler
Jensen forteller at NOV bestemte seg for å satse bredere som følge av oljekrisen.

- Vi så på hvordan vi kunne utnytte kompetansen vi satt med, og jobber i dag også med installasjon av offshore vindkraft. Tidlig på 2000-tallet leverte vi utstyr for legging av fiberoptiske kabler på havbunnen. Dette markedet lå nede lenge, men er i dag på vei tilbake, sier Jensen.

Lav kronekurs er ikke bare negativt
NOV sikrer kontrakter og lønninger mot dollar for å redusere risikoen ved valutasvingninger, og svekkelsen av kronen har derfor ikke hatt negativ effekt på dem.

-Vi ser jo at norske lønninger har blitt mer konkurransedyktige. En norsk ingeniør har blitt ca 25% billigere relativt til USA pga valutasvingninger de siste årene, forteller Jensen.

National Oilwell Varco Norway er en av de største bedriftene i Kristiansand og Søgne. De har et bredt satsingsfelt og har ingeniører som designer boreutstyr og kraner brukt på skip og plattformer. I tillegg har selskapet blant annet en software-avdeling på 70 ansatte i Kristiansand som leverer programvare til maskiner brukt offshore.

- Produksjonen skjer i utlandet, men prosjektstyring, planlegging, innkjøp, logistikk og design gjør vi her, avslutter Jensen.