Sørnett

Har tatt imot over 20 flyktninger

OPPHOLDSPLASS: Blå kors-lokalene er blitt gjort tilgjengelig for flyktningene som kommer med Color Line. Daglig leder Arvid Solheim sier det er givende å hjelpe folk på rømmen. FOTO: JACOB SUNDBLOM NYGAARD

OPPHOLDSPLASS: Blå kors-lokalene er blitt gjort tilgjengelig for flyktningene som kommer med Color Line. Daglig leder Arvid Solheim sier det er givende å hjelpe folk på rømmen. FOTO: JACOB SUNDBLOM NYGAARD

Blå Kors har gitt over 20 flyktninger husly og mat. Daglig leder Arvid Solheim synes jobben ha vært tøff. - Men også utrolig givende, sier han.

Publisert:

 

- Det berører deg da man får høre om en mor med unger måtte flykte uten far fordi det ikke var penger til å bli med, sier Arvid Solheim, og legger til:

- En ung gutt kom hit alene, uten å vite om han noen gang kom til å se faren sin igjen. Han fortalte om hvordan onkelen hadde blitt drept i Syria.

Slike historier gjør inntrykk. Solheim er glad for at Blå Kors har fått anledning til å hjelpe flyktningene på sin ferd mot et trygt liv.

- Den største gleden vi kan ha er å gjøre andre glade. Selv om de bare er her én natt, merker man at det gir dem et stort løft. Det er så utrolig godt å se, sier han.

Da kommunen henvendte seg til organisasjonen om hjelp, brukte de ikke lang betenkningstid for å takke ja.

Får mat og seng

Når flyktningene kommer med Color Line blir de tatt imot av politiet og fraktet videre til politistasjonen for registrering. Så blir de tatt med til Blå Kors, der det er gjort i stand en sal med plass til over 20 flyktninger. Her får de mat og seng før de dagen etterpå blir tatt med videre til Østlandet.

Responsen fra flyktningene har vært uvurderlig, mener Solheim.

- Faktisk har alle sagt at de har hatt sin beste natt på flukt her hos oss. Slikt varmer selvsagt, og er utrolig givende, sier han, og påpeker at også lokalsamfunnet har vært flinke til å engasjere seg.

- Det virker som at man i Kristiansand er spesielt flinke til å engasjere seg for flyktningene. Mange ønsker å hjelpe flyktningene.

Frivillige arbeidere

Det er frivillige arbeidere som gjør tiltaket gjennomførbart. Blå Kors har satt mange krefter i spill for å gi flyktningene best mulig forhold.

- Totalt har vi 20 mann i beredskap som står klare for å hjelpe til når det kommer flyktninger med båten. Det er en utfordring at vi aldri vet når de kommer, fordi man alltid må være beredt.

- Det er jo krevende, for alle skal ha mat og seng. Men vi er bare glade for å hjelpe, sier han.

Til nå har i underkant av 30 flyktninger vært innom lokalene som ligger i Gyldenløves gate.

- Vi tar sikte på at dette kommer til i fortsette i mange måneder og er forberedt på det, sier Solheim.

Syrere bidrar

For å gi flyktningene trygge rammer, har Blå Kors engasjert syrere med flyktningbakgrunn fra organisasjonen.

- Vi har fire syrere her som selv har vært flyktninger. De kan arabisk eller persisk og kan derfor prate med de som kommer. Vi opplever at det gir en trygghet å møte noen av sine egne, slik at de kan senke skuldrene og slappe av da de kommer hit, forklarer han.