Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
En by for alle-uka holder seminar på teateret. Bilde: Andrea Natashah Skimmeland
Terror og hat er fortsatt et problem i samfunnet, og det er også et problem på nett.
Andrea Natashah Skimmeland
Publisert: 18.02.2021 kl 13:12
Onsdag 10. februar hadde politiet i Agder et seminar i sammenheng med en by for alle-uka. Temaet var hatkriminalitet og hatefulle ytringer. Politiet snakket om hva som fører til hatet, og hvordan det kan forebygges.
-Det er ikke ulovlig å være radikal, sier Magne Langseth, radikaliseringskontakt i Agder. Han forteller hvordan mangel på tilhørighet gjør det lettere å bli med i radikale grupper. Dehumanisering ved å referere til folk som «de andre» gjør det lettere å akseptere vold, og det er et problem.
- Ikke noe med religion å gjøre
Langseth sier at mye av terroren ofte blir koblet mot religion, selv om det ikke har noe med religionen å gjøre. Mange av de som føler seg utenfor blir ofte tatt godt imot i radikale miljøer, og å få folk ut av slike miljøer er vanskelig, siden miljøet over tid blir alt de har.
En av de som var på seminaret, som ønsker å holde seg anonym, forteller at man selv var på grensen til å bli med i et radikalisert miljø, og vet hva slags fremtid man kunne hatt.
Pernille Myrvoll Olsen jobber i politiets nettpatrulje i Agder, og sørger for at folk oppfører seg som de skal på nett. Mange gjemmer seg bak skjermen, men hatefulle ytringer er like straffbare på nett som om du skulle ha ropt det ut på gata.
- Tips oss heller en gang for mye enn en gang for lite
Politiet følger med på mange sosiale medier, og har grepet inn på både TikTok og Instagram. Politiet overvåker kommentarfelt og må til tider be folk roe seg ned når de skriver. Myrvoll Olsen oppfordrer folk til å heller tipse politiet en gang for mye enn en gang for lite.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: