Sørnett

Heis ute av drift i syv uker

Klaus Halvorsen (86) tar seg en pause mellom hver etasje opp til leiligheten sin i 7. etasje. Foto: Sindre Hopland

Klaus Halvorsen (86) tar seg en pause mellom hver etasje opp til leiligheten sin i 7. etasje. Foto: Sindre Hopland

Beboerne i "Stjerneblokka" på Lund, er i de neste syv ukene nødt til å bruke beina. Den 50-år gamle heisen må skiftes ut i blokka som har hele ti etasjer. Vi møtte beobere i de øverste etasjene.

Publisert:

Lang vei å gå

- Jeg var på Ikea her om dagen, og kjøpte en kontorpult. Etter andre turen var jeg rimelig sliten, kan du si, forteller Fredrik Fin (37).

Han bor i 10. etasje, og får virkelig merke hvordan det er å bo her uten heis. Beboerne i "Stjerneblokka" på Lund må i hele syv uker bruke trappene mens arbeidet med heisen holder på.

-Vi gleder oss veldig til den er ferdig. Syv uker blir jo lenge når man bor i 10. etasje. Vi har en datter på halvannet år, og med henne på armen sammen med handleposer, blir det litt mer stress enn vanlig.

Og Fin er ikke alene om å tenke slik. Klaus Halvorsen (86) bor i syvende etasje, og er ikke akkurat begeistret for situasjonen. - Det er jo bånn i bøtta! Når man nærmer seg 90, blir det ikke akkurat enklere, sier han med et glimt i øye. - Men det er nok verre for kona enn for meg. Skal vi ut begge to, må vi nok ha en kran til å heise oss ned, spøker han, og kaster et blikk på den bratte trappa.

Tilrettelegging

Halvorsen er imidlertidig fornøyd med tilretteleggingen borettslaget har gjort. - De har satt ut «pausestoler» i trappegangene. Jeg tar meg en pause i hver eneste etasje, og det går jo fint, så lenge man har god tid!

[img94167_2LS]

Han får støtte av flere beboere. Kirsti Vik-Strandli (80) har mye positivt å si om borettslagets organisering. - De har satt opp en liste for folk som henter avisen til oss. I tillegg har jeg fått noen til å handle for meg.

Vik-Strandli er avhengig av rullator. Og nå som heisen er stengt er hun ikke i stand til å gå ut av blokka. - Jeg pleier å gå litt i gangene her. Ellers har jeg terrasse,da. Så noe frisk luft får jeg, forteller hun.

- Vi har forsøkt å legge forholdene til rette for beboerne i disse syv ukene. Samtidig vet vi at det vil bli krevende for som bor i de øverste etasjene, sier Christian Dversnes, leder i borettslaget.

- Noen flytter ut mens heisen blir fikset, men vi har gjort noen tiltak. Vi i styret stiller oss blant annet disponible til å bære opp varer hver mandag for de som trenger det, sier lederen.

Sutrer ikke

Det er en gjennomgående positiv holdning hos mange av beboerne i «Stjerneblokka». Trapper opp til 10. etasje med både handleposer og barn på slep, kan få de fleste til å miste motet. Men det er det ikke tegn til her. - Det nytter ikke å lage noe bråk ut av dette. Vi får ta det som det kommer!, ler Kirsti Vik-Strandli.

Vetle Horpestad (19) flyttet til blokka i sommer, og fikk allerede da beskjed om at heisen skulle renoveres. - Det er jo litt kjipt at de holder

[img94167_3RS]

på så lenge,i hvert fall for de eldre. Men for meg er det ikke et stort problem. Jeg er jo ung og sprek, sier han og smiler.

Fredrik Fin er også positiv. Han forteller at da de flyttet inn, var det verken plass til sofaer eller senger i heisen, noe det antageligvis ikke blir nå heller.
- Men vi er glade for forbedringen, og det skal bli godt å slippe og bære både unger og handleposer opp trappene.

Avansert jobb

Det å skifte ut en heis som er 50 år gammel, er ikke bare bare.  Heismontør, Istvan Magyar, forteller at jobben ikke er enkel. - Heisen var i dårlig teknisk stand, og den har stoppet flere ganger. Det er en ganske avansert jobb å skifte ut alt sammen.

Borettslagslederen forteller at heisen var moden for utskifting, siden den har vært i drift siden 1955. Han forteller videre at den nye heisen ville koste en drøy million kroner, men at dette er spart til gjennom årene og beboerene vil ikke måtte betale noe særlig for dette.

- Nå vil heisen være tilpasset dagens bruk og tilrettelagt for alle grupper, sier Dvergsnes. Rullestoler vil få større plass og blinde vil kunne bruke den uten problemer, forklarer formannen.

- Foreløpig funker dette fint! Men kommer dere tilbake om seks uker, er kanskje stemningen litt annerledes, ler Fredrik Fin, og lukker døra til leiligheten i 10.etasje.