Sørnett

- Helt uvesentlig for dem hva vi skriver

UVESENTLIG: Peter Svaar mener vestens mediedekning av Nord Korea ikke har noen som helst betydning for Nord-koreanerne selv. Foro: Peter Svaar

UVESENTLIG: Peter Svaar mener vestens mediedekning av Nord Korea ikke har noen som helst betydning for Nord-koreanerne selv. Foro: Peter Svaar

Blir Nord Korea urettferdig fremstilt i norske medier, eller er mediedekningen rettferdig? Nord-koreanerne selv gir blaffen i hva fienden skriver.

Publisert:

Tall fra retriever.no viser at fram til 29.11.2016 var det 2188 saker i norske medier som omhandlet Nord Korea, eller nevnte Nord Korea. Vi tok oss tid til å gå i gjennom en rekke av disse sakene for å finne ut hvordan Nord Korea faktisk fremstilles i norske medier. Svaret er ikke overraskende. I de aller fleste tilfeller er det omstridte landet ofte negativt omtalt, med unntak av noen få ganger. Dette er et problem flere har reagert på.
- Vi vet at vestlige medier ofte lager saker om Nord Korea som nesten kan kalles søppel. Det er for mye vekt på å produsere saker som generer klikk og som er overdrevne eller ikke hold i det hele tatt, sier Asia-korrespondent, Peter Svaar, som har jobbet med saker i Nord Korea en rekke ganger.

Les også: Et lukket Nord Korea

Regissert intervju

Sist Svaar besøkte Nord Korea ble han fortalt av påpassere hvem han kunne intervjue og hva han kunne lage saker om. Slik var Nord Korea med på diktere hvordan vestlige medier skulle fremstille diktaturet i sine medier.
- Nord-koreanerne styrte jo hva vi fikk tilgang til, altså hvor vi fikk komme, hva vi fikk se, og hvem vi fikk intervjue. Slik sett sto vi ikke fritt. Men de hadde ingen innflytelse på redigeringen av sakene, kommentaren vi la på eller vinklingen på dem. Vi redigerte først stoffet vårt når vi var ute igjen av Nord Korea.

Les også: NRK-reporter mistenkt for spionasje i Nord Korea

Felles fiende

Men det er ikke bare negativ omtale om Nord Korea i norske medier. NRK har lagd nettsak om Nord-koreanere som får høre vestlig musikk for første gang (https://www.nrk.no/kultur/her-far-nordkoreanere-se-vestlig-rock-for-forste-gang-1.13079660). Da vi gravde ytterligere i retriever.no fant vi også et annet artig punkt som er en fellesnevner mellom vesten og Nord Korea. Det er nemlig at den Islamske Stat betrakter Nord Korea som en like stor fiende som oss i Vesten.

Les også: Jang Jin Sung ble fengslet

Hvordan tror du det Nord Koreanske regimet reagerer på hvordan landet deres blir fremstilt i Vestlige medier?
- De er pragmatiske. De vet jo at mediene i hovedsak bare skriver negativt, men samtidig vil de gjerne ha journalister og pressedekning inn når de har noe å vise frem. Jeg tror den vestlige pressedekningen ikke har noe som helst å si for nord-koreas utvikling. Absolutt ingen. Landet er så godt som hermetisk lukket for hva utenlandske medier skriver, og mange nord-koreanere er uansett så opplært til å se på vesten og vestlige medier som fienden at det er helt uvesentlig hva slags historier vi serverer, avslutter Svaar.

Les også: Nord Korea: Journalistikkens gravplass