Sørnett

Hjernehinnebetennelse kan fortsatt forekomme blant russen

Det tar tre til fire dager før symptomer på hjernehinnebetennelse oppstår. Selv om russetiden er over må de være på vakt.

Publisert:

En russ fra Sarpsborg døde torsdag kveld av smittsom hjernehinnebetennelse. Selv om russefeiringen er over bør russen være på vakt da det tar tre til fire dager før symptomer oppstår. Øyvind Haarr ved smittevernavdelingen i Kristiansand kommune ber russen være obs:

- Opplever man en usedvanlig dårlig allmenntilstand, bør man oppsøke lege med en gang, forteller Haarr.

I 2010 ble det rapportert om syv tilfeller av hjernehinnebetennelse i forbindelse med russefeiring. Hjernehinnebetennelse kan opptre oftere enn vanlig i russetiden da dette er en periode med lite søvn og høyt alkoholforbruk som er med på å redusere immunforsvaret. Sykdommen smitter ved dråper. Kyssing, deling av sigaretter og flasker er med på å øke smittefaren. I Kristiansand kommune har ungdomshelsetjenesten passet på russen.

- 1. mai helgen, for eksempel, hadde de folk på jobb. De delte ut håndsprit og informerte russen om hva de måtte være forsiktig med, forteller Haarr.

Haarr forteller at de vanligste symptomene er nedsatt almenntilstand, vondt i hodet, feber og oppkast. Noen kan også oppleve å få prikker i huden.