Sørnett

HOVEDPROSJEKT: -Har du noen gang møtt en jøde før?

Tali Preminger i full aksjon under en presentasjon. FOTO: Daniel Preminger

Tali Preminger i full aksjon under en presentasjon. FOTO: Daniel Preminger

Tali er en av få jøder i Norge. Med sine knappe 20 år har hun et ønske om å videreformidle hvordan det er å være en norsk og ung jøde i dagens samfun.

Publisert:

 

Det er religion fordypningstime for lærerstudentene på Høgskolen i Østfold, og i dag er klasserommet stappfullt. Pultene er plassert slik at alle skal få best mulig utsikt til tavlen. I dag skal lærerstudentene få besøk av Natalie Preminger og Yuval Regev som er jødiske veivisere. Hva det innebærer å være veiviser er for elevene uvisst, men de gleder seg siden det å få besøk i klassen som regel er spennende.

Læreren hysjer på et høylytt klasserom, og elevene roer seg fort. Grunnet sykdom så viser det seg å kun være en som skal holde presentasjon om jødiske veivisere i dag. Prosjektoren blir startet og en ung og blid jente tar ordet og presenterer seg selv som Natalie Preminger, eller Tali som hun foretrekker å bli kalt.

- Jeg er 20 år og jøde, forteller Tali. Er det noen som faktisk har møtt en jøde før?

Allerede fra start blir elevene i klasen satt i tenkeboksen, og bare to hender løfter seg.

- Så flott, kommenterer hun. Hva er det dere assosierer med det å være jøde?

Da skyter flere hender i været. Det er mange svar, og en del har med 2.verdenskrig å gjøre. Slik som stripete pysjamas, Hitler, fangeleirer, men også tradisjoner innen jødedommen blir nevnt. Ordet «jøde» i sammenheng med skjellsord kommer opp.

Tali sveiper til sitt første powerpoint bilde. På storskjermen vises det et diagram som viser antall jøder i verden. Til sammen er det 14.2 millioner jøder, som er fordelt mellom Israel (45%), USA (37%) og resten av verden (18%).

 

- I Norge er det kun 2000 jøder. Halvparten av dem bor i Oslo, som har den største synagogen. Det finnes også en mindre synagoge i Trondheim, forteller Tali.

Klasserommet er rolig. Det eneste en hører er stemmen til Tali og ivrig tasting på elevenes tastatur. Ord som antisemittisme, rasisme og fordommer blir nevnt, og begrepene blir forklart deretter. Tali forteller at 12-15 prosent av nordmenn har antisemittiske holdninger, noe som overrasker mange. Hendelser hvor «jøde» blir brukt som noe negativt, er en av grunnene til dette.

NB! Hør radiosaken lenger ned i teksten hvor Tali forteller om fordommer!

 

Jødiske veivisere

Tali og Yuval er veiviserne for skoleåret 2016/2017. De er i starten av tjueårene og har begge vokst opp i Oslo med en tverrkulturell bakgrunn. De er unge norske jøder som drar rundt til utdanningsinstitusjoner, hovedsakelig Oslo og Akershus, som en del av et prosjekt mot antisemittisme støttet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Veiviserprogrammets langsiktige mål er at gjennom presentasjoner og skolebesøk, så vil det å være ung jødisk nordmann i dag bli mer synliggjort. Håpet er at det vil kunne bidra til å spre kunnskap og fjerne fordommer i samfunnet.

[img159733_2LM]

I presentasjonene forteller de om jødisk liv og historie i Norge, og hvordan det er å være ung jøde i det norske samfunnet. Selv om jødiske nordmenn allerede er godt integrert i det norske samfunnet, så er det likevel en minoritet og er derfor ikke like synlig blant folk med tanke på at det kun er 2000 jøder i Norge.

- Det er en fulltidsjobb og med mye arbeid. Men jeg ble inspirert av veiviserne året før meg, sier Tali.

Etter videregående ville Tali ha et friår, men ønsket at friåret skulle være betydningsfullt. Valget skulle vise seg å falle på et nytt utdanningsprogram som kunne minne om en folkehøgskole eller et års program, hvor hun fikk muligheten til å oppleve utveksling til Israel og USA.

- Jeg ville bruke hodet, og gjøre noe hvor jeg kunne studere noe helt annet. Etter å ha fullført års programmet ville jeg bruke det jeg hadde lært om jødedommen og endte med å ta det i bruk som et år som veiviser, forteller hun.

 

 

Utenfor klasserommet

Det er en tidlig mandag morgen på St. Hanshaugen i Oslo. Det kryr av mennesker ute i vårsola, og klokken er ikke mer enn litt over elleve. Kaffebrenneriet står for tur, og det er på tide å bli kjent med Tali utenfor klasserommets fire grå vegger.

Du snakker mye om forskjeller og det å være annerledes. Ser du på deg selv som annerledes?

- Ikke når jeg går på gata, men når jeg tenker ordentlig over det, så tenker jeg at det er noe med meg som ikke er gjennomsnittlig. Det å være jøde er noe som for mange er ganske fjernt, men om en tenker logisk så er det så mange ting som gjør folk både like og samtidig annerledes ved å ha samme hobby, eller komme fra et annet land. Hvis alle er annerledes så er på en måte ingen annerledes, forteller hun samtidig som hun gestikulerer i luften.

[img159733_3LM]

Hva gir det deg å være jøde?

- Det gir noe til meg, det å være jøde, og det ser jeg på som en positiv ting. Når jeg var liten var det å være jøde noe som gjorde meg interessant, noe jeg likte. Men det er ikke alle som har det sånn, og derfor er det viktig å vise til at det å være jøde også er vanlig. Det gir meg også samhold og gjør meg til en del av noe, egentlig en sterk fellesskapsfølelse.

Vi sitter på kaffebrenneriet i en knapp time. Praten går lett og spørsmålene er mange. Det viser seg at Tali har vokst opp med en norsk mamma og israelsk far. Det er faren som har jødisk tro, men at moren også har vært en del av barnas jødiske oppdragelse.

- Jeg husker at det var ikke så gøy å dra i synagogen som barn. Men i dag er jeg glad for det, og jeg har fortsatt kontakt med noen av vennene mine derifra, forteller hun.

 

Hør radiointervjuet hvor Tali forteller om fordommer hun har møtt på, og hvorfor jobben som jødisk veiviser er så viktig.