Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Lars, 22, student ved UiA.
Utviklingen av sosiale medier har iløpet av de siste 10 årene gått fra veldig lite bruk, til en helt normal dag av hverdagen vår. Men hva er de positive og negative sidene ved et så enormt bruk?
Johnny Huynh
Publisert: 08.03.2019 kl 00:05
En undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå viser at fire av fem nordmenn er på sosiale medier, der vi ser en størst økning blant middelaldrende. Hvis vi ser litt nærmere på det, er det 20 prosent flere hyppigere brukere i 2018 enn det var for tre år siden, der alderen ligger fra 45-64 år.
Elevene ved Universitetet i Agder bruker i gjennomsnittet 3-4 timer hver dag på sosiale medier.
- Jeg har satt en 30 minutters grense på visse sosiale medier fordi jeg mener for mye mobilbruk rett og slett ikke er bra for oss. Jeg synes egentlig hele greia er litt overfladisk, sier Lars, student ved UiA.
Når vi hører ordet sosiale medier, forbinder vi det ofte med Snapchat, Instagram, Facebook, Twitter og andre. Det er plattformer der brukerne kommuniserer med hverandre på forskjellige måter. På Snapchat sender du bilder av enten deg selv, eller andre og legger ved en tekst for å få frem budskapet ditt.
For Ole Marius Trøen, redaksjonssjef for NRK P3 Nyheter, er sosiale medier og mobilbruk ikke kun underholdning, men et stort verktøy i arbeidsdagen hans.
- En mulighet og en utfordring. En mulighet fordi vi i NRK har mulighet til å nå ut til målgruppen vår der de befinner seg uten å reise ut dit. En utfordring, fordi vi gjør oss avhengig av kommersielle tredjeparter som har andre mål og insentiver enn det vi som allmenkringskastere har, sier Trøen.
[img191557_2LF]
Selv om sosiale medier og teknologi har gjort det enklere for samfunnet å kommunisere, dukker det opp nye utfordringer for redaksjonssjefen i jobbsammenheng.
- Vi må jobbe annderledes, vi må jobbe hardere enn før for å få oppmerksomheten av publikum. De har liten tålmodighet og hvis innholdet ikke er bra nok blar de bare videre på telefonen sin.
Ved at du utsetter deg selv nok ganger for et stimulus som gir dopaminproduksjon i hjernen er avhengighetsskapende. Dette fordi signalstoffer som dopamin og seratonin gir deg en lystfølelse. I moderate mengder er dette bra og nødvendig for menneskekroppen. Samleie, mat og mosjon gir dopamin i passende mengder.
- En passende mengde med signalstoffet dopamin viser seg for å være bra for oss, men for mye ødeleggelse av det systemet som tar imot dopamin kan føre til en avhengighet, sier kommuneoverlege i Kristiansand, Dagfinn Haarr.
[img191557_3LF]
- Hvor reell er muligheten for avhengighet av sosiale medier?
- Det er en helt annen verden, disse sosiale mediene. De er utrolig tilstedeværende og tett på oss. Om det blir en kjerne for avhengighet av sosiale medier, det gjør det nok sikkert, men jeg tror veldig mange i likhet med meg selv, opplever en periode der vi syns hele fenomenet er helt fantastisk siden det gir oss tilgang til å sjekke det vi vil når vi vil, sier Haarr.
Flere elever ved UiA har allerede tatt tiltak for å forebygge at du sitter for mye på telefonen og sosiale medier.
[img191557_4LF]
Apple har også nylig lansert en oppdatering på telefonene deres som gjør at brukerne har mulighet til å bestemme hvor lenge de kan være inne på en spesifikk applikasjon. Tjenesten ligger under Innstillinger > Skjermtid > Appgrenser > "Legg til grense".
Det finnes også flere applikasjoner du kan laste ned på mobilen din for å redusere skjermtiden din. Noen av disse gir deg poeng for antall minutter du ikke er på mobilen din, disse poengene kan du bytte inn mot diverse goder.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: