Sørnett

Huggormsesongen er i gang – Ikke vent med å ta hunden til dyrlegen

Huggorm sesongen er for fullt i gang. Foto: Ian Lindsey

Huggorm sesongen er for fullt i gang. Foto: Ian Lindsey

Hvert år får Evidensia Sørlandet Dyresykehus inn flere tilfeller av huggormbitt. Sesongen er i gang, og dette sier veterinær Celina Skarbø du bør gjøre om hunden din blir bitt.

Publisert:

I sommersesongen er det travelt hos Evidensia Sørlandet Dyresykehus. Det kommer ukentlig inn en ny pasient med huggormbitt.

-De fleste hundene som kommer inn er de som har gått uten bånd, som har vært i buskene og ikke helt under oppsyn. Hundene synes jo det er veldig gøy med de tingene som ligger og beveger seg på bakken, forteller Celina Skarbø.

[img234595_2RM]

Tidligere har flere eiere hatt en kortisontablett med seg på tur, men Skarbø fraråder å bruke dette om hunden blir bitt. Kortisontabletten kan hjelpe om hunden får en allergisk reaksjon på bittet, men det vil ikke hjelpe på forgiftningen som bittet gir.

Når det først har skjedd

Skarbø presiserer at hunder som blir bitt av huggorm alltid må komme inn til veterinær.

-Noen bitt er tørrbitt, altså bitt uten gift i seg, men for å være sikkert må veterinær alltid oppsøkes etter et bitt først har skjedd. Hunden bør heller ikke være i mye bevegelse etter bittet har skjedd, sier Skarbø.

Når hundene kommer inn til dyrlegen blir det tatt prøver av hunden slik veterinærene kan se hvor påvirket hunden er. Om det ikke er et tørrbitt har hundene et stort behandlingsbehov. Skarbø forteller at de mest påvirkede hundene får motgift. De får også mye væske og ofte veldig sterke smertestillende. Hun forteller at et slikt bitt er veldig smertefullt for hundene.

[img234595_3LM]

-Vi var veldig redd for å gi motgiften før da hundene kan få en allergisk reaksjon på den, så det er mye å ta hensyn til. Hunden trenger overvåking hele tiden, og derfor er vi ofte to som holder øye med den, forteller Silje Solås, som er dyrepleier ved Evidensia Sørlandet Dyresykehus.

Skarbø forteller at selv om det er mye som må passes på om det gis motgift, så gis den som regel alltid da det er bedre enn å ikke gi.

Oppsøker ikke behandling raskt nok

Det er ikke ofte hundene dør etter huggormbitt, men det hender. Både Skarbø og Solås har sett en hund dø en gang i deres karriere. Skarbø forteller at det som er klassisk for at de dør, er at det ikke settes i gang aggressiv behandling tidlig nok, eller at eierne avventer med å reise til veterinæren.

-Jeg har to bekjente som sier at hunden ble bitt av huggorm, så gikk det bra tenkte de. Derfor oppsøkte de ikke veterinærhjelp, og etter to uker var begge hundene døde, forteller Solås.

Hundene må gjennom en lang behandlingsprosess. Giften i huggormbitt kan påvirke mye på organene i kroppen. Derfor anbefaler Skarbø at hunden alltid kommer inn på sjekk igjen to uker etter bittet.

[img234595_4LM]

Ikke like mye katter

Hos Evidensia Sørlandet Dyresykehus opplever de ikke å få inn veldig mange katter, men det skjer en sjelden gang.

-Kattene tåler giften mye bedre enn hundene, så de får ikke motgiften. Om det kommer inn en katt som har blitt dårlig av huggormbitt, så er det stort sett bare væske og smertelindring den trenger, forteller Skarbø.

Selv om kattene oftere går ute uten oppsyn, så er det ikke like farlig for dem som det er for hundene.