Sørnett

Hva skal man velge?

Nysgjerrige elever sjekker ut teknikk og industriell produksjon på Kvadraturen Skolesenter. Foto: Sara M. Frost

Nysgjerrige elever sjekker ut teknikk og industriell produksjon på Kvadraturen Skolesenter. Foto: Sara M. Frost

Elever ved byens ungdomsskoler skal snart ta steget videre, Kvadraturen Skolesenter inviterte til åpen dag.

Publisert:

Onsdag og torsdag denne uken åpnet fem videregående skoler i Kristiansand dørene for de skuelystne. Da fikk elevene ved de forskjellige ungdomskolene i Kristiansand mulighet til å se hva de forskjellige skolene har og tilby. I går ettermiddag var Kvadraturen en av skolene som hadde åpent hus, og Sørnett var til stede.

Rektor ved Kvadraturen Skolesenter, Knut Aasen var selvsagt til stede og delte gjerne sine tanker rundt arrangementet.

-  Jeg synes det er veldig viktig at elevene som går på 9. og 10. trinn på ungdomskolene får god tid til å bestemme seg. Det er et viktig valg de skal ta, og det skal styre deres yrkesvalg videre. Det er en av mange grunner til at vi arrangerer dette.

[img30904_2LM]

Sammen med Tangen VGS er Kvadraturen den skolen som satser mest på yrkesfag i Kristiansand. Ved siden av studiespesialiserende linje tilbyr skolen linjer innenfor teknikk og industriell produksjon, helse og sosialfag, elektrofag og service og samferdsel.

Julianne Olsen (16) og June Juliussen (16) er begge elever på førsteåret ved helse og sosial. De står på standen for å svare på eventuelle spørsmål om sitt fag.

- Vi har veldig lyst til å jobbe med mennesker, og det er mye av grunnen til at vi begynte her. I et slikt fag jobber man mye med mennesker. Fagene er ikke så vanskelig, og samtidig lærer du veldig viktige ting. Det er en fordel å være sosial hvis du kunne tenke deg å gå på helse og sosial, sier de to.

[img30904_3LM]

Teknikk og industriell produksjon (TIP) er den største yrkesfaglige linjen på Kvadraturen Skolesenter. Her kan du velge fritt blant 62 lærefag. I år er de 275 elever fordelt på 20 klasser.  Ingvild Bjerkestøl (16) går første året på TAF, det er også et av fagene som hører under TIP. Fagansvarlig Terje Skogen forteller at TAF-linjen er for de flinkeste elevene, og vi blir henvist til Ingvild.

- Jeg velger å gå TAF fordi jeg er veldig interessert i industrielle fag. I tillegg får du både fagbrev og generell studiekompetanse etter at du har fullført studiene.  Det første året skal vi innom alle linjene, men etter hvert får vi muligheten til å velge mer selv.

Elevene her går på skolen tre dager i uken, og to dager i praksis.

- Jeg jobber på Saint Gobain i Lillesand. Når de andre elevene vanligvis har sommerferie, får vi tilbud om å jobbe på praksisplassen. Det er gøy å få prøve seg i arbeidslivet i lenge perioder, forteller en tydelig arbeidsvillig Bjerkestøl.

Marius Nygaard (16) er klassekamerat med Ingvild. Han trives veldig godt, og synes det er bra om flere jenter kunne tenke seg å studere TIP. Linjen er veldig mannsdominert. Vi er bare fire jenter på fire årstrinn, ler Nygaard.

[img30904_4LM]

Bendik S. Egeland går i 9. klasse på Grim Skole i Kristiansand. Han var en av mange som tok turen for å se på skolen i går kveld.

- Jeg synes dette virker som en grei skole. Jeg har ikke vært her lenger enn en time, så jeg kunne gjerne tenke meg å se litt mer først. Senere i kveld skal jeg på Tangen for å se hva de tilbyr, men jeg vil gå allmennfag og da ser dette bra ut, sier han.   

Etter og ha kikket litt rundt på skolen og snakket med forskjellige studenter er det på tide å snakke med rektor igjen. Jeg ønsker litt mer informasjon om selve skolen og rektoren forteller uten å nøle.

-  Jeg er godt fornøyd med arbeidsmiljøet her på skolen. Vi er nærmere 1100 elever og 260 ansatte. Vi blir likevel aldri for mange og står klare til å ta imot nye studenter. Det har vært bra med folk her i dag, så da er det bare å håpe på at vi lokket flere studenter til skolen i løpet av ettermiddagen, sier en smilende Aasen.

Åpenhet og samarbeid er to viktige faktorer for Kvadraturen Skolesenter. Skolen har hatt åpent hus flere ganger tidligere, også det med stor suksess.

[img30904_5LM]