Sørnett

Hva skjer egentlig når Julius dør?

- Vi håper og tror at Julius kommer til å bli gammel hos oss, sier dyrepasser Hildegunn Johansen. Foto: Celine Røyrvik

- Vi håper og tror at Julius kommer til å bli gammel hos oss, sier dyrepasser Hildegunn Johansen. Foto: Celine Røyrvik

- Vi regner med at Julius lever i hvert fall 20 år til, så vi har ikke lagt noe planer rundt hans bortgang ennå.

Publisert:

Andre juledag fylte Julius 43 år. Ifølge WWF blir sjimpanser 32-39 år gamle i fangenskap og 40-45 i naturen. Likevel har dyrepasseren Hildegunn Johansen håp og tro på at han skal bli over 60 år gammel.

- Han får regelmessig behandling og medisin dersom det behøves, i tillegg så har de et stabilt kosthold som sørger for at de får i seg det de trenger forklarer Johansen

 

 

 

Videre forteller Johansen at Julius er flokkens leder, men det at kan skje et skifte der før han dør.

- Vi har noen forskjellige kandidater til å ta over, men foreløpig har ingen forsøkt å felle han. Hvem vet? Kanskje det blir Kongo, minstemann i flokken. Det kan jo selvfølgelig skje. Det vi regner med basert på samtaler med andre dyreparker er at dersom noen overtar før han dør, vil det mest sannsynlig foregå på en fredelig måte. Det kan selvfølgelig bli brutalt, men vi tenker at Julius etter hvert kommer til å kaste inn håndkleet før han dør fordi det kan bli litt mye styr for han, forteller Hildegunn.

 

[img243724_2RM]

- Hva gjøres med kroppen hans når han dør?

- Der følger vi standard prosedyre, kroppen hans vil bli destruert. Det blir nok en fin minneplass av han, kanskje en statue? Selvfølgelig vil det bli en markering, jeg regner med at det blir skrevet en del om det i media, så oppmerksomhet rundt bortgangen hans vil det definitivt bli.

- Hva er standard prosedyre?

- Det avhenger egentlig litt av størrelse på dyr og dødsårsak, dersom dyrene dør av sykdom blir de sendt rett til destruksjon. Enkelte dyr som geiter, kan også bli brukt som mat til løvene dersom det ikke er noe sykdom eller bedøvelse i kroppen deres.

- Noen hevder at Julius allerede er død, men det stemmer ikke.

- Alle som kjenner Julius ser at det er han, det er like stor forskjell på sjimpanser som mennesker. Det stammer egentlig fra en russeavis på 90-tallet, den spredte seg veldig og det ble en litt artig sak ut av det, men Julius er fortsatt Julius, forsikrer Johansen.