Sørnett

Hvem sporer deg?

Tidligere var det hunder som var den ubestridte sporingens mester, nå har internett og informasjonskapsler gitt de en utfordring. Foto: Pixabay

Tidligere var det hunder som var den ubestridte sporingens mester, nå har internett og informasjonskapsler gitt de en utfordring. Foto: Pixabay

Sørnett har vært i kontakt med teknologirådet angående sporing. De hadde noen tips hvis du vil prøve å unngå det.

Publisert:

Når man besøker ulike nettsider blir aktiviteten din som regel alltid sporet, enten av de som eier siden, selskaper som leverer analysetjenester, eller annonsører.

Du kan på de fleste nettlesere stille inn personvernsinnstillingene slik at informasjonskapslene, eller såkalte cookies, slettes hver gang du lukker nettleseren. Eller du kan slette de manuelt.

Blokkere sporingen

Men man kan også blokkere denne sporingen ved å bruke noen programmer eller triks, ifølge teknologirådet. Man kan for eksempel bruke programmer som Privacy Badger, som i tillegg til å blokkere også blokkerer annonser på nettsider.

Det er også mulig å reservere seg mot personaliserte annonser, med for eksempel Yourpersonalchoices som er skapt av den Europeiske annonsindustrien. Eller så kan du bruke sporingsfrie alternativer, som eposttjenestene Riseup og ESPIV, eller søkemotorer som DuckDuckGo og Ixquick.

Hvis du vil sikre dataene dine på en sky-tjeneste kan Spideroak være et alternativ. De krypterer dataene og er derfor sikrere enn for eksempel Dropbox.

[faktaboks]