Sørnett

Hvordan er det å være homofil og kristen i dag?

FOTO: Thomas Bøe

FOTO: Thomas Bøe

Ågot Cecilie Høiberg Jacobsen (57) er en kristen dame som er lesbisk. Hun er medlem i både kristne og homofile organisasjoner. 57-åringen har et godt forhold til dem begge, men noe utfordringer har det bydd på.

Publisert:

57-åringen er medlem i FRI SØR for homofile og i Den Norske Kirken, i tillegg sitter hun i styret for Åpen Folkekirke og Skeive Sørlandsdager. Hun har vokst opp i et kristent miljø og hele livet har hun vært troende.

I forbindelse med Skeive Sørlandsdager, hadde Domkirka i Kristiansand en regnbuemesse på lørdagen. Samarbeidet mellom kirken og FRI SØR fungerer greit, mener Ågot Cecilie.
- Hvis det er folk som tar tak, er samarbeidet helt perfekt, sier hun.

Hun påpeker at det er viktig å ha noen som ser behovet. Om ikke, kan det bli vanskelig å få samarbeidet mellom de vidt to forskjellige organisasjonene til å fungere op

[img183170_2RM]

timalt.

- I enkelte deler av miljøene, er det dessverre fortsatt store avstander mellom det kristne og det homofile miljøet. Det er utfordrende for samarbeidet, mener hun.

Fikk ikke fortsette i kirken
Hun jobbet aktivt i en menighet i Bergen fra hun var 14 år. Noen år senere sto hun fram som lesbisk i en direkte sendt radiosending. Kirken ville da ikke lenger ha noe med hun å gjøre. Hun mistet jobben som leder for barn og ungdomsarbeidet i menigheten. Menigheten nektet hun å fortsette i stillingen da hun kom ut som lesbisk.
- Etter det var det umulig å skaffe seg jobb innenfor menighetsarbeid, slik som reglementet var da, sier Ågot Cecilie.

 

Ikke verre på Sørlandet

Hun mener at det ikke er vanskeligere å kombinere det å være homofil og kristen i byen som kalles Norges «bibelbeltet». Hun sier det handler om hvilke miljø du befinner deg i, hvilke venner du har og hva familien din mener og tenker om dette temaet.
- Helt siden jeg kom til Kristiansand, har Kirkens bymisjon alltid hatt ett åpent rom for homofile og lesbiske. Det setter jeg stor pris på, forteller Ågot Cecilie.
Hun er medlem i Åpen Kirkegruppe, de har avdelinger rundt om i Kristiansand og rundt om i hele landet.

[img183170_3RM]

- De som har ønsket å hatt ett kristent miljø, har alltid hatt mulighet til det. Både i Domkirken og i Kirkens bymisjon, opplyser hun.
Hun mener at det å være homofil kristen i seg selv ikke er noe problem, ettersom at samfunnet i dag er mer åpent enn det var før.

- Men dersom du sliter med deg selv, kan det være utfordrende. Dersom du har blitt lært opp gjennom hele livet ditt at homofili er galt, så kan det være utfordrende å stå fram som kristen homofil i dag.
Hun mener imidlertid  at det ikke er nok fokus på dette, men at det ellers ikke er annerledes enn å leve som heterofil kristen.