Sørnett

- Ikke gjør ting halvveis

Livserfaring: Odd-Bjørn Hjelmeset hadde mange erfaringer på hjertet som studentene kunne ta med seg videre i studielivet. Foto: Julie Sørensen Molvik

Livserfaring: Odd-Bjørn Hjelmeset hadde mange erfaringer på hjertet som studentene kunne ta med seg videre i studielivet. Foto: Julie Sørensen Molvik

Ærlighet, fokus og glede er noen av de viktigste rådene for motivasjon Odd-Bjørn Hjelmeset kom med under sitt foredrag onsdag.

Publisert:

Han er kjent som en av Norges største skiløpere gjennom tidene, og derfor kommer naturlig nok erfaringene hans fra nettopp trening og lagspill. Men han kom med mange gode råd uansett hva du studerer eller arbeider med, og uansett hvor du er i livet. Et fullsatt auditorium med studenter satt klar for å høre hva Hjelmeset hadde å meddele.

Så hvordan blir man motivert?

Stikkordene hans var enkle:

Ærlig

«Hvem er det vanskeligst å være ærlig med?» spør han studentene. Deg selv, er svaret. Publikum nikker bekreftende. Det er vanskelig å gjøre alt man vil i løpet av en uke. Gå i deg selv, vær ærlig, og tenk hva som er realistisk å gjennomføre.

Fokus

«Fokus er dritvanskelig.» Men det er noe av det viktigste. Alt fra de små ting, til de store. Vær bestemt på hva du vil, og fokuser på bare dette.

Trivsel

«Man må glede seg til å studere og jobbe.»Å skape trivsel rundt seg, gjør alt mye lettere. By på deg selv og flørt litt. Og ikke være redd for å drite seg ut, det skaper faktisk trivsel.

Glede

«Det å unne hverandre suksess, og glede seg over at andre er gode, skaper glede». Han nevner hvor viktig dette er, selv om det ofte kan være vanskelig for enkelte å bli glad på andres vegne. Dette med å presse hverandre og bruke hverandre til å bli gode, er også veldig viktig. Vi har alle forskjellige egenskaper som kan brukes på forskjellige måter i forskjellige situasjoner.

Støtteapparat

«Alle som finnes i ditt støtteapparat er like viktig, selv om ikke alle er like synlige.» Alt fra smørere, trenere, resepsjonister, renholdere og de som lager maten din. Vi har alle vårt eget støtteapparat, hvor hvert enkelt ledd er viktigere enn man tror.

Konkurranseinstinkt

«Alle elsker å vinne.» Og derfor har alle et lite snev av konkurranseinstinkt i seg. Det kan være for å vinne et skiløp, eller å vinne den jobben du studerer for å få.

Vinne

Eksempelet under dette stikkordet er viktig: «Uansett hvor mange ganger man tipper i Lotto, er det fantastisk å endelig vinne. Uansett hvor liten eller stor denne summen er. Og hvor mange penger du har brukt i løpet av livet på å tippe, er ubetydelig så lenge du vinner en gang.» Man må altså ikke vinne i alt man gjør i livet, men de gangene man gjør det, føles det ekstra bra.

Ikke gjør ting halvveis

Odd-Bjørn Hjelmeset nevnte mange gode poeng på veien til motivasjon i sitt foredrag, men hans beste tips til studentene er å gå for det du vil hundre prosent.

- Når du bestemmer deg for hvilken vei du vil gå i livet, altså hva du vil studere, så gjør det ordentlig første gangen. Ikke gjør det bare sånn halvveis, forteller han til Sørnett.

Dette er tips han selv gir til sine barn. Og det er noe man får bruk for gjennom hele livet.

- Når du først bruker så mye tid på ting og tang, så gjør det skikkelig. Dette gjelder uansett hvilket studie du går. For du drar dette med deg videre i alt av arbeidsliv, avslutter Hjelmeset.