Sørnett

Ingen 17. mai uten korps og Kristiansand Janitsjar

Kristiansand Janitsjar i siste øving før 17. mai. (foto: Patrick Toth)

Kristiansand Janitsjar i siste øving før 17. mai. (foto: Patrick Toth)

Kristiansand Janitsjar får en travel 17. mai i år etter to år med pandemi og ingen tog.

Publisert:

Onsdager fra klokken 19:00 til 21:30 har Kristiansand Janitsjar øving i Frelsesarmeens lokale på Lund i Kristiansand. 17. mai er like rundt hjørnet og det er en viktig dag for janitsjaren. De skal både gå i skoletog og borgertog i tillegg skal de spille konsert i Ravnedalen

- I Ravnedalen blir det en konsertopplevelse med litt lengere stykker og ikke bare marsjer, sier Heidi Kalvø som er fløytist og PR-ansvarlig for Kristianand Janitsjar.

[img233571_2RS]

De siste øvingene har de hatt litt fokus på å marsjere, det vil si å spille og gå samtidig. Det er alltid en utfordring å få det til å klaffe. Her i Kristiansand janitjar har de hovedfokuset sitt på å sitte inne og gi gode konsertopplevelser, selv om 17. mai også er en gøy og viktig dag for oss, sier Kalvø.

Endelig nasjonaldag uten pandemi igjen

Det blir en meget hektisk dag for alle involverte på nasjonaldagen. Martine Lønningen Bjørnestad er student ved siden av å spille klarinett i janitsjaren. Hun ser veldig frem til 17. igjen uten pandemi.

Etter to år med pandemi nå, ser du frem til å endelig se mange folk i gatene igjen og marsjere i tog?

- Ja det blir skam gøy, jeg gleder meg skikkerlig, sier Martine

NM i janitsjar

Dirigent Rune Hansen, ser også veldig frem til nasjonaldagen. Det er nå syv år siden han begynte som dirigent her. Han stortrives i jobben og lovpriser alle de dyktige menneske innvolvert i korpset.

-Det er en drøm å få være dirigent for denne gjengen, fordi det er et flott og stort korps. Mye flinke musikere og mye flott vi får til gjennom året, sier Hansen.

I tillegg til flere konserter igjennom året, konkurrerer også Kristiansand janitsjar i NM i janitjsar. Det blir holdt en gang i året, siste helga før påske i Trondheim, hvert år. Det er 7 divisjoner og man kan

[img233571_3RS]

rykke opp og ned fra disse. I 2022 konkurrerte Kristiansand janitsjar i 5 divisjon og kom på andre plass.

Hvordan er det å konkurrere i NM i janitsjar?

-Det er en utrolig flott anledning til å jobbe skikkerlig målrettet for å heve kvaliteten. Så grunnen til at vi deltar i NM er for å heve oss selv og bli et bedre korps.

https://www.youtube.com/watch?v=CpDDoBUePvI&t=96s

Tanczi, Kristiansand Janitsjar i Kilden hovedsalen. 17. mars 2019