Sørnett

Ingen sanksjoner for besittelse av narkotika

Rusreformutvalget la i desember frem sin utredning. Besittelse av narkotika skal avkriminialiseres og møtes med helsehjelp. Forslaget har blitt mye debatert blant de politiske partiene.

Publisert:

Rusreformutvalgets forslag gikk ut på at personer som blir tatt for besittelse av narkotika, ikke skal bli anmeldt eller straffeforfulgt, men pålagt et møte med helsetjenesten hvor de skal få tilbudet om frivillig hjelp. Men det blir ingen sanksjoner om vedkommende ikke møter opp.

KrF og Frp frykter at en avkriminalisering vil senke terskelen blant unge for å prøve narkotika. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier til Klassekampen at han er redd for nettopp dette.

– I verste fall vil avkriminalisering senke terskelen for å få ungdom til å prøve narkotika. Norge ligger lavt på narkotikabruk blant unge mennesker sammenlignet med andre europeiske land. Å hindre rekruttering er noe av det viktigste vi kan gjøre, sier Ropstad.

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr  er positiv til forslaget, men poengterer at særlig blant unge er høy bruk av cannabis og andre narkotiske stoffer er svært skadelig. I værste fall kan det føre til sterke depresjoner, angst og psykotiske tilstander.

- Slik det er i dag så bidrar kriminaliseringen til å øke forskjeller i samfunnet. Tunge rusmisbrukere får straff og bøter, samtidig som for eksempel ungdom på Oslo vestkant kan ta rusmidler bak lukkede dører uten konsekvenser, sier Haarr.

Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF), er redde for at rusreformutvalget presenterer utredningen på en måte som gjør at unge får en mer avslappende holdning til rus, og at den misledende. 23. januar la de ut en post på Facebook av forsiden til studentavisen i Agder Unikum. På forsiden stod det: "GJØR DEG KLAR TIL Å RØYKE HASJ I MARKENS". Ved siden av skriver NNPF:

- Hvis noen trodde avkriminalisering slik det er presentert av Rusreformutvalget ikke påvirker ungdom til bruk eller oppfattes som en faktisk legalisering... Studentavis fra Agder.

Vi har vært i kontakt med en anonym som både bruker og selger cannabis i Kristiansand. Vedkommende forteller at h*n håper avkriminaliseringen vil føre til at h*n kan være åpen om sin avhengighet. Han skjuler dette for både familie og venner, i frykt for at de skal dømme han eller kutte kontakten.

[embed]https://youtu.be/FqvxRENFGxU[/embed]

Nyheter Vis flere

Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.

Kristiansands unge sier deres meninger
Er gresset grønnere i Kristiansand?
Oppstart av IK Start kvinner har hjulpet på interessen for kvinnefotball i Kristiansand