Sørnett

Innholdsrike pause-år

Ut på tur, aldri sur. Lene Flesjå og jentene nord i Vietnam.
 Foto: Privat

Ut på tur, aldri sur. Lene Flesjå og jentene nord i Vietnam. Foto: Privat

Sommeren nærmer seg, og nok et skoleår er på vei mot slutten. Noen skal begynne å studere, mens andre vil ha et avbrekk før et studieløp. Lene (20) valgte å dra på backpacking, mens Karoline (20) valgte folkehøgskole.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.05.2023 kl 12:28

Både sosialt og billig

Ut på tur, aldri sur. Lene Flesjå og jentene nord i Vietnam.
 Foto: Privat

Ut på tur, aldri sur. Lene Flesjå og jentene nord i Vietnam. Foto: Privat

Lene Flesjå er tjue år og har vært på backpacking fra 4.januar til 15.mai, altså fire og en halv måned. Hun forteller at hun trengte et år for å samle inn motivasjon, ettersom hun var litt skolelei og samtidig hadde lyst til å oppleve verden.

- Backpacking er en gunstig måte å reise på for det er både sosialt og billig, sier Flesjå.

Hun forteller også at du får møtt mange kule mennesker på turen, samtidig som hun og de to venninnene fikk oppleve Asia. Sør- Øst-Asia var det perfekte reisevalget ettersom de ville se andre kulturer og landskap, men også badeferie.

- Vi startet turen i Thailand og fortsatte videre til Laos, Vietnam, Kambodsja, Indonesia og Filipinene, før vi avsluttet turen i Japan, med et lite stopp i Amsterdam på veien hjem, sier Flesjå.

Hvilken opplevelse skiller seg mest ut fra reisen?

Dykkerkurs i boks!
 Foto: Privat

Dykkerkurs i boks! Foto: Privat

Flesjå syntes det er vanskelig å bare kunne nevne én av alle de fine opplevelsene, som skal skille seg ut. Hun kommer frem til tre høydepunkter, der det første er at hun og venninnene tok dykkersertifikatet i Thailand. Dette er noe som de fikk bruk for flere ganger i løpet av turen.

- Samtidig kjørte vi noe som er kalt «Ha Giang Loop», forteller Flesjå.

Venninnegjengen på "Ha Giang" loopen
 Foto: Privat

Venninnegjengen på "Ha Giang" loopen Foto: Privat

Hun informerer om at dette er en «loop» i Nord-Vietnam hvor du kjører moped seks timer hver dag, i tre dager.

- På kveldene stoppet vi på hostel og sov sammen med andre som også kjørte loopen, hvor vi også drakk sammen, og spiste veldig god vietnamesisk mat, sier Flesjå.

Det siste høydepunktet var en båtekspedisjon jentene var på i Filipinene i Palawan, noe som varte i tre dager. På ekspedisjonen fikk de se Filipinene sine nydelige strender, og det klareste vannet Lene noen gang hadde sett.

Lene Flesjå i Filipinene
 Foto: Privat

Lene Flesjå i Filipinene Foto: Privat

Båtekspedisjonen i Filippinene.
 Foto: Privat

Båtekspedisjonen i Filippinene. Foto: Privat

- Vi besøkte «villager», hvor de lokale bodde på små øyer, sier Lene smilende.

De drakk fra morgen til kveld, og avlutet alltid dagen med de lokale og karaoke. Flesjå forteller at de har enda kontakt med reisefølget som var med på å gjøre turen «helt konge», og avslutter med at hun ser frem til å begynne å studere økonomi til høsten.

Anbefaler folkehøgskole

Karoline Hamre Johannesen er tjue og i ferd med å avslutte sitt år på ekspidisjonslinja ved Svalbard folkehøgskole.

- Å dra på folkehøgskole har gitt meg en pause fra hverdagen jeg er vant til, og kanskje gjort meg litt mer klar til å studere, sier Karoline.

Karoline med venner på Svalbard
 Foto: Privat

Karoline med venner på Svalbard Foto: Privat

Hun forteller at det er veldig fint å gå på ekspidisjonslinja, spesielt på Svalbard. Karoline legger til at det er mange tilsvarende linjer som reiser langt for å gå lengre turer i løpet av året, men at de derimot får leve med den arktiske naturen rett utenfor internatet.

I løpet av året har Karoline forberedt seg til en lengre tur til Spitsbergen som de har vært på nå i slutten av året. Denne turen varte i underkant av to uker. For å forberede seg til denne turen har de dratt dekk og trent, og hatt flere overnattingsturer ute.

- Ved å trene med dekk, bygger man opp muskler som vanligvis ikke er så sterke. Dette gjør at vi unngår at de gjentatte bevegelsene over lengre tid, som å dra en pulk en hel dag, sliter like mye på kroppen, informerer Karoline.

Karoline kan ikke nevne en opplevelse som den kjekkeste, men fastslår at Spitsbergen var et stort høydepunkt. Hun legger heller vekt på sammensetningen av folk som man blir godt kjent med, og å gjøre ting med andre som har felles interesser.

- Turene vi går, sammen med samholdet i klassen er noe av det fineste med å gå på folkehøgskole, forteller Karoline.

Den turglade jenta forteller at hun er veldig glad for at hun dro på folkehøgskole, og at tiden hennes der har vært helt super.

Karoline ute på tur med pulk
 Foto: Privat

Karoline ute på tur med pulk Foto: Privat

Karoline forbereder seg til pulk-tur
 Foto: Privat

Karoline forbereder seg til pulk-tur Foto: Privat