Sørnett

Inspirerer med vegansk mat på Instagram

MATGLAD: Kirsti bruker mye tid på kjøkkenet. Her skapes gode veganske oppskrifter og matretter. Foto: privat.

MATGLAD: Kirsti bruker mye tid på kjøkkenet. Her skapes gode veganske oppskrifter og matretter. Foto: privat.

Hjemme hos Kirsti Mæhle (59) er det ikke tradisjonelle «mors kjøttkaker» på bordet. For noen år siden ble hun veganer på heltid, og bruker Instagram for å spre engasjementet sitt.

Publisert:

Kirsti Mæhle går under navnet «flowerloving vegan» på Instagram, og har per i dag nesten 2000 følgere. Kirsti legger ut bilder av brødskiver dekket i regnbuens farger, gryteretter, kaker og pizza – og alt er 100% vegansk.

- Jeg bruker Instagram fordi det er en enkel måte og nå ut til folk på. Her poster jeg det som faller meg inn, og den maten jeg har laget den dagen. Jeg håper Instagrammen kan inspirere flere, sier Kirsti Mæhle.

En ny hverdag som veganer
Kirsti ble utfordret av en av sine døtre, og det var slik hun ble veganer. Datteren spiste ikke animalske produkter, og fikk all næringen gjennom ulike planter.

- Jeg endret synet på den veganske livsstilen fra undring til sterk respekt. Det er for dyrenes skyld, for kloden vår, og for helsa, forklarer Kirsti, som la om matvanene i 2015.

"Når animalsk mat ikke er nødvendig for å opprettholde god helse, hvordan kan jeg forsvare å fortsette med og spise DET?"

"Veganiserte" matretter
Kirsti måtte tenke nytt, for det var ikke bare henne som ble berørt av den veganske livsstilen.

- Jeg ønsket ikke å bytte ut alle rettene jeg og familien min var vant med, og noen av barna hadde jo ikke valgt dette. Vi tok en dag av gangen, og nye veganske ingredienser ble naturlig en del av kostholdet. En løsning ble å «veganisere» mange av de samme rettene jeg lagde før, sier Kirsti.

I bildekarusellen under kan du se noen matretter fra Kirstis Instagram-konto. Kanskje du også blir inspirert til å leke litt med maten?

[gallery type="slideshow" td_select_gallery_slide="slide" ids="173862,173861,173860,173859,173857,173858"]

- Ikke et problem
Kirsti sier at hun får dekket alle næringsbehov gjennom et vegansk kosthold, B12-tilskudd og vegansk omega 3. Hun får ofte spørsmål fra folk om hun får i seg nok proteiner, og hva slags råvarer hun bruker.

- Grønnsaker, korn, nøtter og belgfrukter er rike på næringsstoffer og essensielle oljer som kroppen trenger. Jeg spiser ingen animalske produkter. Det er ikke noe problem det, smiler Kirsti.

- Vegansk mat er bra fordi den ikke utnytter dyr på noen som helst måte. Den tærer heller ikke på jordas ressurser slik som kjøtt- og melkeproduksjon gjør. I tillegg er den ren, og vel og merke hvis du velger riktig mat, proppfull av vitaminer og mineraler, sier Mæhle til Sørnett.

[faktaboks]

 

Sørnett har prøvd å komme i kontakt med Norsk vegansamfunn, men de var ikke tilgjengelige for spørsmål. Pernilla Berg, ernæringsfysiolog i Norsk vegansamfunn, har tidligere uttalt seg om vegansk kost på deres hjemmeside.

"Veganmat er sunt, bra for dyrene og miljøet. Men det er noen ting man bør vite som veganer. Det er ikke sunt å leve kun på salat og tomater. Ta vitamin B12-tilskudd, spis kalsiumrik mat, følg med på dine jernverdier (spesielt kvinner), bruk en god omega 3-kilde og ikke slurv med proteininntaket", skriver Pernilla Berg.

Inspirator
Kirsti ønsker å bruke engasjementet sitt gjennom Instagram, og på den måten være en inspirator i matveien. Hun utfordrer folk til å gjøre bevisste valg, og bruke Internett som en god kilde.

- Jeg tror ikke alle kan redde verden, men vi kan alle gjøre noe istedenfor ingenting. Gjennom bevisste valg i matbutikken kan vi alle bidra til et bedre klima og bedre helse. La "Meatless Monday" spre seg til flere ukedager. Internett er en enorm kilde til sunn og smakfull matinspirasjon, legger Kirsti til.